След две поредни понижения заради войната в Украйна и последствията

...
След две поредни понижения заради войната в Украйна и последствията
Коментари Харесай

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика с едно наум

След две следващи намаления поради войната в Украйна и следствията от нея Европейската банка за възобновяване и развиване увеличи прогнозата за българската стопанска система през 2022 година – с 0.5 пункта до 3%. Европейската финансова институция обаче сви на половина упованията си за стопанската система на България за идната година с 1.5 пункта до 1.5%. Това излиза наяве от оповестения септемврийски стопански отчет.

Прогнозата за икономическия напредък е преразгледана нагоре с помощта на постоянното показване на стопанската система през първите шест месеца на годината.

Като фактори за намалената прогноза за идната година се показват „ несигурността към доставките на природен газ за България, отслабващото търсене на артикули и услуги на фона на високата инфлация, утежняване на потребителското доверие, както и политическата неустановеност в страната “.

Припомняме, че в неделя България ще организира третите си предварителни избори за последните две години, като изгледите за сформиране на държавно управление след 2 октомври остават неразбираеми, а упованията за устойчиво такова – песимистични.

Продължаващата политическа рецесия в България може да докара до закъснение на усвояването на средствата от втория транш по Плана за възобновяване и резистентност “, считат специалистите на Европейска банка за възстановяване и развитие.

Силното първо полугодие е движено от частното ползване и държавните разходи, както и от „ ударното “ струпване на материални ресурси.

Частното ползване в България се усили с 4.2% на годишна основа през първата половин година, само че загуби инерция поради повишаващата се инфлация и намаляващото потребителско доверие, регистрират специалистите на Европейска банка за възстановяване и развитие.

През второто тримесечие на годината се регистрира внезапен спад на вложенията на фона на възходящата неустановеност, с която се сблъскват компаниите.
Източна Европа
Финансовата институция предвижда растеж от Брутният вътрешен продукт в района на Източна Европа с 3% за идната година, което на процедура е фрапантна проверка надолу с 1.7 пункта от пролетния отчет.

Намалените доставки на газ от Русия и растящата инфлация в международен мащаб ще забавят в допълнение икономическия напредък през идната година. В същото време прогнозите са изложени на огромен риск от спад, в случай че войната на Русия против Украйна ескалира или размерът на нейния експорт на газ намалее още повече.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР