След две години пандемия и цял месец с военни действия

...
След две години пандемия и цял месец с военни действия
Коментари Харесай

Психолог: Мнозина българи вярват, че Путин спасява Украйна от фашисти

След две години пандемия и цялостен месец с военни дейности покрай нашата страна е напълно предстоящо равнищата ви на стрес да са нараснали.

Затова потърсихме за препоръки и коментар на обстановката доцент Севджихан Еюбова. Тя е измежду дребното психолози, които имат освен сериозна психическа процедура, само че и академична кариера в Шуменския университет „ Епископ Константин Преславски “.

„ Видимо войната е сред Русия и Украйна, само че невидимо във войната сме въвлечени всички. От няколко години нас ни завладя една обща неустановеност. Не единствено у нас равнищата на стрес са високи. Те са такива по целия свят, тъй като до момента не сме си давали сметка какъв брой свързани сме всички “, изясни доцент Еюбова, предава

„ Въпреки че виждате разнообразни форми на експанзия. Къде под формата на мнения, реакции, държание или отменяне на някого, само че в това време наблюдавате и една вълна от съпричастност. Стресът може да ни направи доста по-социални “, добави тя.

Редом със самоинициираното добротворчество у нас ставаме очевидци и на това по какъв начин доста хора поддържат насилника. Не единствено платени тролове, само че и мнозина българи имат вяра, че президентът на Русия избавя прилежащата Украйна от фашисти. Част от хората даже отхвърлят да има боен спор и винят украинците, че сами взривяват свои здания.

„ Идентифицирането с агресора е реакция на боязън. Агресираш и защитаваш себе си или се идентифицираш с някой по-силен. Заемаш страната на по-силния и в този миг се успокояваш. Това, че ти се асоциираш с агресора не значи, че той ще те отбрани. Много по-хуманният метод и доста по-зрелият механизъм е да протегнеш ръка. Да окажеш помощ с каквото можеш “, сподели доцент Еюбова.

Как да активираме антикрехкост в себе си и в връзките си с околните? Защо не би трябвало да съдим хората, които отхвърлят заканите към нас?

Отговор на тези въпроси чуйте в диалога на Стоян Стоянов с психоложката доцент Севджихан Еюбова:
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР