След два месеца с дефлация потребителските цени отново се повишават

...
Коментари Харесай

Инфлацията се завърна с 0.6% увеличение на цените през март

След два месеца с дефлация потребителските цени още веднъж се покачват - с 0.6% на годишна база през март, излиза наяве от данните на Националния статистически институт (НСИ). Минусът се трансформира в плюс главно поради повишаване на горивата за коли. Може да се чака темпът на напредък на цените да се форсира през идващите месеци поради по-ниската база от предходната година.

На месечна база инфлацията е 0.1% през март като хранителни артикули са по-евтини с 0.1%, а превоза нараства с 3%. По европейския Хармонизиран показател на потребителските цени (ХИПЦ) инфлацията на годишна база е 0.8% през март. Темпът на покачване на цените се форсира и в Европейски Съюз - от 0.9% през февруари на 1.3% през март по предварителни данни на Евростат и повода са енергийните цени.
Отново инфлация
Причината изменението на потребителските цени да се върне назад на позитивна територия през март е превозът. Цените на артикули в групата остават под равнищата си от година по-рано. Но до момента в който през февруари разликата беше 6%, през март тя се свива до 0.5%.

В тази група горивата за коли са с най-голяма тежест. Техните цени са с 2.4% по-ниски по отношение на март 2020 година откакто през последния месец нарастват с 5.2%. За съпоставяне, този февруари цените бяха с 11.8% под равнищата си от същия интервал на предходната година.

В останалите стокови групи придвижванията са минимални. Цените на най-голямата група артикули в потребителската кошница (с 32%) - храните, остават непроменени по отношение на равнището си от март 2020 година Във втората най-голяма група - жилищно обзавеждане и комунални услуги, годишната инфлация леко се форсира от 1% през февруари на 1.2% през март. Цените на дрехи и обувки пък остават потиснати - с 3.3% под миналогодишните си равнища, а на месечна база понижението е с 6.2%. Тези артикули обаче съставляват едвам 3.7% от потребителската кошница и въздействието им върху общия ритъм на цените в страната е слаб.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР