След два часа обсъждане депутатите закриха на първо четене спецправосъдието.Промените

...
След два часа обсъждане депутатите закриха на първо четене спецправосъдието.Промените
Коментари Харесай

Гешев за закриването на спецправосъдието: Ако предложението влезе в действие, ще се стигне до криза във върховенството на закона

След два часа разискване депутатите закриха на първо четене спецправосъдието.

Промените в Закона за правосъдната власт, импортирани от държавното управление, с които се закрива спецправосъдието, бяха признати с гласовете на 134 депутати от ръководещото монзинство, 73-ма от ГЕРБ/СДС и Движение за права и свободи бяха срещу, нито един въздържал се, и провокираха следващата замяна на реплики сред ръководещи и съпротива.

Това е първа крачка към закриването на профилираните съд и прокуратура, което е един от главните цели на ръководещата коалиция.

Главният прокурор Иван Гешев предсказа, че в случай че предлагането влезе в деяние, ще се стигне до рецесия във върховенството на закона.

" В този му тип законът е очевидно неуместен и противоконституционен, тъй като най-малкото се планува нещо, което мога да нарека лустрация и реподбор на съдии. Независимостта и несменимостта на магистратите е част от тяхната работа - не можеш без тяхно единодушие да ги изпратиш някъде. Това е част от нещо, което ми припомня за времената, където, когато завършиш висшето си обучение, те командироват по предопределение в някой град, независмо къде живееш. Но това не подхожда на европейските стандарти. Има някои решения на Съда на Европейски Съюз, които са безапелационни в тази тенденция и аз нямам подозрения какво ще се случи, в случай че се одобри законът в този тип ", съобщи основният прокурор пред Епицентър.бг.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР