След днешното заседание 48-ото Народно събрание отива в историята. Президентът

...
След днешното заседание 48-ото Народно събрание отива в историята. Президентът
Коментари Харесай

Последен ден на 48-ото НС: Какви бяха политическите реакции

След днешното съвещание 48-ото Народно заседание отива в историята. Президентът Румен Радев подписа декрет за разпускането на 3 февруари 2023 година на 48-ото Народно заседание. Държавният глава насрочи парламентарни избори за 2 април 2023 година.

С различен собствен декрет президентът назначи служебно държавно управление от 3 февруари 2023 година с министър-председател Гълъб Донев.

Eто какви бяха и политическите реакции   във връзка края на 48-ото Народно заседание:

" Политическата рецесия не може да бъде решена без присъединяване на ГЕРБ-СДС ", уточни в декларация ръководителят на парламентарната група Десислава Атанасова.

В декларацията се акцентира, че ГЕРБ-СДС към този момент не е в изолираност, а в центъра на политическия развой. 

" Това Народно заседание остана в съпротива на бъдещето. В един все по-дигитален свят то ще остане като парламент на хартията ", съобщи ръководителят на парламентарната група на „ Продължаваме Промяната “ (ПП) Андрей Гюров.

Той уточни, че 48-ият парламент ще се запомни с измененията в Изборния кодекс, под чието знаме, по думите му, се е обединила „ хартиената коалиция “.

Работата стартира с изменение на Изборния кодекс и това се трансформира в неговото родилно леке, сподели Гюров, съгласно който това е довело до заличаване на машинното гласоподаване и „ легализиране на изборните злоупотреби “.

Сред триумфите на 48-ия парламент Гюров изброи обезпечаването на по-добър достъп до здравни грижи в дребните обитаеми места и повишението на главните заплати в лечебните заведения с промени в Закона за здравното обезпечаване. Приехме три основни закона по Плана за възобновяване и резистентност, касаещи медиацията, правната помощ и кадастъра и имотния указател, уточни още той. Депутатът открои и измененията в Гражданско-процесуалния кодекс, в Закона за предучилищното и учебното обучение.

Като крах Андрей Гюров уточни това, че Народното събрание не е подкрепил предлагането да се задължи Министерският съвет да внесе нов бюджет за 2023 година

Продължи ли това Народно заседание правосъдната промяна с въвеждане на механизъм за надзор на основния прокурор? Не, нямаше воля за това, сподели депутатът. Гюров насочи още въпроси за битката с корупцията и готовия антикорупционен закон, който, съгласно него, не е бил приоритет на настоящия парламент. Според ръководителя на парламентарната група на Политическа партия България ще продължи да бъде в дъното на Европа по показателя за корупция.

„ Големите промени, значимите промени, бяха отсрочени с банални маневри в тази зала и в комисиите “, счита Гюров. И добави, че Народното събрание се е провалило в главните си задания.

Той уточни и неналичието на единодушие към измененията за домашното принуждение. За депутатите от ГЕРБ-СДС, „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия беше по-важно да сеят страхове и да бягат от отговорност.

„ Спасяването на редови войник Гешев събра повече покровители от спасяването на Черноморието от презастрояване “, означи още Гюров, като означи, че не са гласувани поправките в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Измененията в Закона за биологичното многообразие също не са били гласувани, уточни също депутатът.

Според Гюров страната ни изостава и от влизането в еврозоната. Шенген също не е бил измежду целите на това Народно заседание, сподели той. Депутатът смята, че не е направено и нужното за повишение качеството на живота на жителите.

„ Опитват се да ни внушат, че тук е по този начин, че нямаме късмет против превзетата страна “, разяснява още Гюров. По думите му се е видяло болшинство в залата, което споделя: „ Тук е по този начин, това е най-хубавото, което можем да имаме “

Малцинството вътре и болшинството вън към този момент знае, че може да живеем и по-добър живот; че вашето обикновено не е европейското нормално; че има бъдеще, което не зависи от това на кого си човек, разяснява също депутатът от Политическа партия.

Гюров приключи декларацията с думите, че България може повече. Той прикани да се гледа към задачите, които сплотяват българите. Това, което желаеме да ви кажем, скъпи съграждани, е, че не сте сами и до момента в който не се отхвърляме, вярата за смяна ще живее, съобщи още ръководителят на ПГ на Политическа партия. 

" 48-ото Народно заседание не съумя, тъй като нямаше разговор, " съобщи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. 

" Вярно е, че не излъчихме постоянен кабинет, не се справихме с политическата рецесия, правилно е, че още веднъж отиваме на избори, само че се надяваме, че отиваме с научени уроци, и най-важното е да сме подготвени още в предизборната акция да проявим подготвеност за разговор след изборите ", посочи политикът.

" Днес е последният ден на 48-то Народно събрание, няма по какъв начин да сме равнодушни след следващия крах да се реши главното - политическата рецесия ", уточни в обръщението си Карадайъ.

" Назначаването на новия длъжностен кабинет за мен е следващото доказателство, че страната се ръководи от длъжностен кабинет, което е пълновластие на президента. Служебен кабинет без контролиращ парламент и президент, който взима решенията, е доста странна обстановка ", съобщи депутатът от Демократична България Стоян Михалев в ефира на в коментар за политическата обстановка в страната.

" Президентът съзнателно ускори страната към избори като даде мандата на Българска социалистическа партия, като знаеше, че това е най-сигурният метод страната да отиде на избори ", сподели Михалев.

Според него офанзивите към Демократична България (за криптобанката Nexo) в интервала преди връчване на третия мандат са показвали, че обединението е имала късмет за сформиране на кабинет.

За изгодата от 48-ото национално заседание той посочи приемането на решение от Народното събрание, че Гладомора в Украйна е геноцид. " Смятам, че най-малко този цивилизационен избор, който направихме, до някаква степен е имало смисъл от този парламент ".  

Решение на президента е кадровият състав на служебния кабинет, няма какво да разясняваме, съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Вяра Емилова.

Относно връщането на хартиената бюлетина тя изясни: " машинното гласоподаване няма да разреши да има така наречен невалидни бюлетини, когато се сблъскваме с този развой. Ръчното броене на бюлетините остава. Където има подозрения за изборния избор, протоколът остава в машините и при потребност постоянно може да послужи ".

За признатото нарастване на минималната работна заплата тя сподели: " Не се отхвърляме, направихме една крачка, идната е – да осигурим на хората на най-ниско равнище да получават повече пари против труда, който поставят ".

Според Вяра Емилова признаването на Гладомора в Украйна не е част от дневния ред на България.

" Една от най-големите поучения на това Народно заседание е, че човек не може нищо да свърши самичък и от опита, че ще има политическа партия, която ще има 51% от българските гласоподаватели, е неизпълнима. Видяхме, че би трябвало да работим дружно. Видяхме, че партиите на статуквото са доста проведени – одобриха си Изборния кодекс, одобриха си законопроекти, които от наша позиция са нездравословни за България ", съобщи депутатът от Политическа партия Искрен Митев.

Запитан за какво в този момент Политическа партия се готви за коалиция с Демократична България, а на предходните избори им отхвърлиха взаимно явяване, той отговори, че в този момент е назрял този миг. " Партиите, които се декларират като опция, не поддържаха правосъдната промяна ", добави Митев.

" Струва ми се, че е значимо да си дадем сметка в какъв миг от развиването на нашата държавност се намираме ". Това съобщи ръководителят на парламентарната група на " Демократична България " Христо Иванов.

" Намираме се в миг, в който парламентарната република е суспендирана, сложена на трупчета, тъй като се оказва, че българският парламент трайно не може да създаде не просто моментни болшинства и не даже скрити болшинства, тъй като в този парламент имаше болшинство, което нямаше изключително предпочитание да се легитимира ", разяснява той.

" Днес това Народно заседание (НС) завършва късия си живот и в това няма нищо неприятно, тъй като когато се разпусне, ориста на България още веднъж зависи единствено и само от българския народ ", коментира водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов в декларация от парламентарната естрада.

" От " Възраждане " приветстваме това, че ще имаме опция за пети изправителен изпит ", сподели той и означи, че изборите, когато не са постоянни, а изключителни, са поправителни изпити за политиците и за народа. Костадинов регистрира два знакови триумфа и два знакови неуспеха на това Народно събрание.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР