След днешните дебати по вота на недоверие и последващото гласуване

...
След днешните дебати по вота на недоверие и последващото гласуване
Коментари Харесай

Светослав Малинов: Вероятността за предсрочни избори е много по-голяма от всичко друго

След днешните диспути по вота на съмнение и последващото гласоподаване диалогът за бъдещето ще бъде доста по-ясен. Това съобщи пред БНР доцент Светослав Малинов, завеждащ катедра “Политология” към Философския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, някогашен евродепутат.

" Не мога да кажа, че ще бъде по-оптимистичен, по-хубав, само че ще бъде по-ясен. "

" От избор на съмнение, който изглеждаше с предупреден резултат – че ще бъде сполучлив, наподобява последните няколко дни започнаха да се появяват подозрения. Пропукването може да пристигна изненадващо от хора, които отсъстват или се въздържат, тъй като гласът " въздържал се " всъщност е поддръжка на държавното управление. Моята убеденост, че вотът ще мине, малко се разколеба ", разяснява Малинов.

Малинов не е сигурен в монолитното гласоподаване.

" ГЕРБ и Движение за права и свободи нямат предпочитание да отидат на предварителни избори. Те нямаха предпочитание и за този избор на съмнение, само че бяха принудени от събитията, от Има Такъв Народ, тъй като другояче щяха да наподобяват лицемерни – желаят предварителни избори, пък като се отвори опция, не се възползват. "

Вероятността за предварителни избори е доста по-голяма от всичко друго в този момент. Въпросът е по какъв начин това ще се съчетае и с огромната опция за разрешаване на разногласието и началото на договарянията със Северна Македония, посочи доцент Малинов. По думите му " не знаем дали ще има нова политическа воля в Народното събрание ".

Предизборната акция е неизбежна след няколко месеца, акцентира Светослав Малинов. По думите му неприятното на всяка предизборна акция е втвърдяването на позициите и подчертаването на разликите и споровете, а по-късно мъчно се минава в диалог за коалиция, която е неизбежна.

Може да се окаже, че след изборите съдружното държавно управление " ще се поразшири ", означи политологът.

" В момента сме в политическа неустойчивост, има тежки разграничителни линии. Не може да се ръководи обаче без част от тях да бъдат заличени. Имаме интернационална конюнктура, която безмилостно тежи на това държавно управление и на всяко последващо. Имаме инфлация и този забранен спор, дълготраен, с Македония, обрисува се някакво разрешаване. Трябва да се вземат смели решения, да не се поддават политиците на обикновените внушения. Тъжното е, че голяма част от тях знаят кои са правилните решения, само че нямат храброст да ги произнесат, тъй като не са известни. "
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР