След десетилетни борби и предвид призивите на цивилизования свят в

...
След десетилетни борби и предвид призивите на цивилизования свят в
Коментари Харесай

Мощна съпротива в Саудитска Арабия срещу падането на забраната за жените да шофират

След десетилетни битки и поради апелите на цивилизования свят в Саудитска Арабия ще бъде разрешено на дамите да карат. Това ще се случи откакто през вчерашния ден, както към този момент осведоми БЛИЦ, крал Салман издаде декрет, с който се заповядва на управляващите да стартират да издават шофьорски книжки и на дами от юни 2018.

Новината провокира голяма наслада у жени-активисти в арабската страна и по целия свят.

До този миг това беше единствената страна в света, където беше налично сходно ограничаване върху дамите.

Причината е, че ръководството на кралството се основава на ислямската сунитска идеология уахабизъм. В нея дамите са лишени от голям брой цивилен права. Те не могат да се обличат свободно, а на множеството обществени места би трябвало да бъдат придружавани от мъжки член на тяхното семейство.

Монархията обаче възприе посока на компромисни стопански и обществени промени в последните години. Този месец на дамите за пръв път им беше разрешено да участват на тържества по случай националния празник.

„ Не можех да допускам. Започнах да се дръзвам, да подрипвам и да викам. Това е огромна победа. Ще си купя мечтаната ми кола – кабриолет Мустанг, оцветен в жълто и черно”, съобщи Сахар Насри, локална активистка за правото на дамите да карат, представена от Би Би Си.
 Шофиращите саудитки към този момент няма да са застрашени от затвор
На дамите в кралството ще се разреши да карат на всички места и да се учат на шофиране без да им е нужно разрешение от мъж.

Отпадането на възбраната идва след всеобщи митинги на дами през 1990, 2011 и 2013, както и непрестанни акции, в които саудитки разгласиха клипчета в мрежата, на които е очевидно по какъв начин карат.

Срещу доста от активистките обаче бяха реализирани властови репресии, като някои попадаха и в пандиза за шофиране.
Същевременно част от популацията продължава да е настроено консервативно и изрази отрицание от решението на краля си.
„ Жените в моята къща няма да шофират”, гласи един от саудитските хаштагове, заляли обществените мрежи от през вчерашния ден вечерта насам.

Въпреки такива настроения управляващите в кралството последваха историческото си решение с още една дребна стъпка към понижаване на половата дискриминация.

Днес Рияд назначи първата жена-говорител в историята си. Нейното име е Фатима Баешен и тя ще работи в саудитското посолство във Вашингтон.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР