След десетилетия на провалени опити за откриване на лекарство, което

...
След десетилетия на провалени опити за откриване на лекарство, което
Коментари Харесай

Началото на края на Алцхаймер: Откриха първото лекарство, което забавя болестта

След десетилетия на провалени опити за разкриване на лекарство, което да забавя унищожаването на мозъчните кафези от заболяването на Алцхаймер, учените реализираха пробив и потвърдиха, че сполучливото лекуване е допустимо.

Lecanemab нападна лепкавия белтък бета амилоид, който се натрупва в мозъците на хората със болестта.

Това е единствено началото в битката против Алцхаймер, защото лекарството има непретенциозен резултат и е противоречиво до каква степен действието му би рефлектирало върху всекидневието на засегнатите. То реализира резултати в ранните стадии на заболяването, което значи, че с цел да бъде от изгода в по-масов проект, ще е необходим и прогрес в навременното ѝ забелязване.

Въпреки това откривателите дефинират откритието като " извънредно значимо ", оповестява BBC.

Един от главните учени, насочили се преди 30 години към концепцията да бъде таргетиран амилоидът, професор Джон Харди, го дефинира като " историческо " и е оптимист, че " виждаме началото на терапиите против Алцхаймер. " Професор Тара Спайърс-Джоунс от Единбургския университет също акцентира на какъв брой значими са резултатите, " защото дълго време се изправяхме пред 100% неуспех в опитите си. "

Към момента пациентите са третирани с други медикаменти, само че тяхната функционалност е само да им оказва помощ да се оправят със признаците, а не да трансформира хода на болестта.

Повече от 55 милиона души в света са жертви на заболяването, като се чака броят им да нарасне до 139 милиона до 2050 година.

Как работи lecanemab?

Той е антитяло, което е проектирано да предизвика имунната система да почисти амилоида от мозъка. Амилоидът съставлява протеин, който се струпва в пространствата сред невроните и образува плаки, които са един от отличителните белези на Алцхаймер.

Резултатите не показват откритието на " чудотворно лекарство " - болестта продължава да нанася вреди върху мозъка на засегнатите, само че утежняването е забавено с към четвърт в течението на 18-месечно лекуване.

В момента данните се обработват от регулаторите в Съединени американски щати, с цел да се вземе решение дали lecanemab може да влезе в необятна приложимост. Планът е същият развой да стартира и в други страни през идната година.

Съществуват и опасности. 7% от третираните пациенти е трябвало да спрат приема заради странични резултати. При 17% от участниците в тестването на продукта е маркиран риск от мозъчен кръвоизлив, а при 13% - от мозъчен оток.

Доктор Сюзан Колхас показва, че " постигнатият резултат е непретенциозен, само че ни дава нещо, за което да се хванем " и идващото потомство на лекарството ще бъде по-добро.

Доктор Елизабет Култард споделя, че хората разполагат със приблизително шест години самостоятелен живот, откакто стартира лекото когнитивно увреждане. Ако то бъде забавено с четвърт, това може да се равнява на допълните 19 месеца, " само че към момента няма по какъв начин да бъдем сигурни в това ", показва тя.

Активните проучвания не престават, като учените не се концентрират само върху амилоида, който е единствено един аспект от комплицираната болест.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР