След десетилетия американска и руска намеса в Близкия ИзтокВъншните министри

...
След десетилетия американска и руска намеса в Близкия ИзтокВъншните министри
Коментари Харесай

Пекин гарант на мира между Рияд и Техеран

След десетилетия американска и съветска интервенция в Близкия Изток
Външните министри се срещат до дни; посолствата отварят през май

Китай ще поддържа процеса на разговор сред страните

Китайският президент Си Дзинпин приветства във вторник оповестеното стопляне на връзките сред Иран и Саудитска Арабия, под егидата на Пекин, в телефонен диалог със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, и даде обещание Китай да бъде поръчител на сигурността в района на Близкия Изток, предадоха международните организации.

Възобновяването на разговора сред Иран и Саудитска Арабия в Китай е постигнало „ важен резултат “, сподели Си Дзинпин м диалог със саудитския престолонаследник Мохамад бин Салман във вторник, съгласно репортажи на китайската държавна телевизия. „ Инерцията на разведряване измежду страните от района в последно време се ускори доста “, сподели Си Дзинпин. „ Това изцяло показва, че разрешаването на спорове и разногласия посредством разговор е в сходство с ползите на всички страни “, сподели Си в телефонния диалог с фактическия водач на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

След седем години раздор Рияд и Техеран оповестиха при започване на месеца възобновяване на дипломатическите си връзки след диалози в Китай.

Споразумението сред двете враждуващи сили, възприемано като дипломатическа победа на Пекин в Близкия изток, планува взаимно наново отваряне на посолствата в границите на два месеца.

Външните министри на Саудитска Арабия и Иран обявиха в понеделник, че възнамеряват да се срещнат преди края на Рамадана, който завършва през третата седмица на април. „ Китай има предпочитание да продължи да поддържа последващия развой на разговор “ сред двете страни, добави Си Дзинпин. Мохамед бин Салман, от своя страна, " изрази признателността на Кралството за китайската самодейност, ориентирана към поддръжка на напъните за развиване на добросъседските връзки " с Иран, съгласно саудитската организация СПА.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР