След дефицита на чипове сега недостигът на суровини за производството

...
След дефицита на чипове сега недостигът на суровини за производството
Коментари Харесай

Батериите стават новият проблем за глобалната индустрия

След недостига на чипове в този момент дефицитът на първични материали за производството на акумулатори тормози промишлеността по света. Като аргументи се сочат спиранията на световните вериги за доставки и в частност руско-украинският спор, написа technews. Те пораждат дефицит на редките материали, нужни за производството на акумулаторните модули, което пък принуждава фирмите, разчитащи на сходни детайли, да реагират с повишение на цените.

Японската Envision AESC Group – производител на литиево-йонни акумулатори за електрически транспортни средства от префектура Канагава – изиска от своите клиенти да одобряват покачването на цените, което й се постанова. Друга японска компания, Kawasaki Heavy Industries, обмисля преход от доставяне с исполин от Русия, водещият производител на метала, към други снабдители. Повишаването на цените на ресурсите и спирането на доставките обаче могат да имат далечни последствия за редица промишлености.

Тази пролет Envision AESC изиска от Nissan Motor и други купувачи на нейните автомобилни акумулатори да „ преглътнат “ нарастването на цените с до 10%. Този ход беше отговор на възходящите цени на литиевия хидроксид – основен материал, употребен за производството на литиево-йонни акумулатори – заради увеличаващото се търсене и възходящите опасения по отношение на доставките от Русия.

Специално литият с висока непорочност, който се употребява в батериите за електрически автомобили, е изключително липсващ. Цените му са скочили съвсем десетократно спрямо предходната година, съгласно мениджъри от промишлеността. Цените на други метали, в това число никел и мед, също вър3вят нагоре. Това оказва мощен напън върху производителите на акумулатори да трансферират по-високите си разноски върху клиентите.

Boeing, който купува фюзелажи за самолетите си от японския експерт в тежкото машиностроене Kawasaki Heavy Industries, към този момент спря да внася исполин от Русия. Въпреки че корпорацията не е имала проблем с приемането на исполин от Русия до момента, компанията споделя, че би трябвало да се оправи с политическия риск от сходни взаимоотношения през идващите години.

Други компании търсят пътища за избавяне по други способи. Тези, които имат изнесено произвеждане и по-богата палитра от източници, се стараят да лавират. Например Toho Titanium реши да усили производството в завода си в Саудитска Арабия в отговор на възходящото търсене. Фирмата внася титанова руда главно от Канада и Индия.

Друг проблем е паладият. Русия обезпечава 40% от международното доставяне с паладий – редкоземен метал, жизненоважен за производството на каталитичните преобразуватели, употребявани в автомобилните системи за отработени газове. През април асоциацията за производството на благородни метали в Европа извади от своя лист на упълномощените снабдители някои съветски рафинерии за паладий. През май Англия разгласи, че ще увеличи митата върху вноса на метала от Русия.

Подобни старания обаче пораждат други проблеми за решение. Mitsubishi Motors да вземем за пример се пробва да обезпечи постоянни доставки на паладий, употребявайки фючърсна търговия и други финансови средства. Автомобилният производител обаче споделя, че има ограничавания за успеваемостта на тези старания и се старае да „ създаде системи за отработените газове, които употребяват по-малко паладий “.

За разлика от петрола, титанът и паладият от Русия не са обект на забрани за импорт от страна на съдружниците, обединени против страната. Има обаче възходяща наклонност към отбягване на съветските редкоземни метали.

В отговор на това някои компании за преработване и пречистване на платина и паладий възнамеряват да разшири своите бази за събиране на вторични първични материали и да усилят преработката, с цел да разширят производството. Все отново това ще се случи постепенно. Възможното разгръщане е с към 20% в границите на три години.

Налице е и дефицит на редки газове за промишлена приложимост. Глобалният дефицит на хелий, който се употребява в необятен набор от промишлености, е изключително изострен.

Според данни от Asia Nikkei, вносът на хелий през тримесечието от април до юни е намалял с към 20% по отношение на година по-рано, причинявайки стесняване на вътрешните ресурси. „ Нямаме различен избор, с изключение на да понижим доставките с 20% до 30% “, споделя изпълнителен шеф на компания от сектора, представен от изданието.

Съществуват и опасения по отношение на съществуването на криптон – газ, употребен в производството на полупроводници – защото Русия и Украйна обезпечават 80% от международните доставки на този газ. Някои производители на компютърни чипове споделят, че цените може да се повишат, в случай че войната в Украйна се проточи.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР