След дълго време на работа от вкъщи, напълно нормално е

...
След дълго време на работа от вкъщи, напълно нормално е
Коментари Харесай

Навици, родени от пандемията, с които е време да се разделим

След дълго време на работа от у дома, изцяло обикновено е доста от нас да са си построили нови привички и метод на мислене, които да спомогнат приспособяването ни към новия метод на работа. Въпреки че доста от тези поведенчески придобивки наподобяват потребни сега, те може да не ви служат изключително добре в живота след пандемията.

„ Проучвания демонстрират, че към 40% от всекидневието се образува от навиците “, споделя Гретхен Рубин, създател на книгата „ The Four Tendencies: The Indispensable Personality Profiles That Reveal How to Make Your Life Better:

„ Ако сте си построили привички, които работят във ваша изгода, то е доста евентуално да сте по-щастливи, по-здрави, по-продуктивни и по-продуктивни. Ако обаче имате привички, които не ви правят работа, то нещата стават доста по-трудни. Навиците са невидимата архитектурна рамка на всекидневието. Те оформят цялото ни битие и имат голямо значение “, безапелационна е тя.

Гледайки с вяра към 2022 година, би трябвало да помислите дали към момента ще имате потребност от три навика, които доста хора си построиха по време на пандемията.

Да хабите сила и време върху размишления за неща, които не можете да контролирате

След основаването на първите ваксини против COVID-19 изглеждаше, че светлината в края на тунела стартира да се вижда. След това обаче пристигнаха разновидностите Делта и Омикрон. Един от навиците, от който би било добре да се отървете, е непрекъснатото мислене за пандемията, споделя Итън Крос, създател на „ Chatter: The Voice in Our Head, Why It Matters, and How to Harness I “.

„ Има доста неща, които може да създадем, с цел да сме в сигурност и да имаме един работлив и удовлетворяващ живот, даже в настоящия климат. Има обаче и неща, които просто са отвън наш надзор. Когато осъзнаем това, можем да сведем до най-малко вътрешния монолог за пандемията и да продължим напред “, споделя той, визирайки вътрешния ни глас, които ни кара да се усещаме в.

„ Това е една мрачна демонстрация на нашия интуиция, която съставлява огромен проблем. Тя ни пречи да с вършим работата и слага нашите взаимоотношения и здраве под риск. Несигурността и неналичието на надзор подхранват този феномен. Нивата на тревога и депресията са нарастнали с 305 по време на пандемията, което е резултат точно от тази форма на вътрешния глас “, изяснява Крос.

За наслада има няколко техники за ограничение на въздействието на отрицателния интуиция.

„ Вместо да фокусирате вниманието си върху сегашния миг, помислете за бъдещето. Например, моите две деца неотдавна си сложиха втора доза ваксина. След една седмица ще съм доста по-спокоен, тъй като те ще бъдат по-защитени “, споделя Крос. „ Може да си визиите даже по-далечна точка в бъдещето. Помислете за това по какъв начин ще се чувствате след година, когато ще имаме повече медикаменти и може би казусът с ковид ще е решен “, прибавя той.

Според него не по-малко ефикасни в този случаи са и мислите за далечното предстоящ. „ Помислите за времето на бубонната чума. Тогава не е имало ваксини, Zoom или доставки на храна. Тази чума е нанесла доста по-големи вреди за по-дълъг интервал от време. Добиването на спомагателна вероятност оказва помощ “, безапелационен е той.

Да мерите триумфа си на база остарели стандарти

Друг проблематичен метод на мислене, които може да сте развили по време на пандемията, е да ограничавате себе си с остарели хрумвания за това какво и по какъв начин би трябвало да вършиме, с цел да бъдете сполучливи, споделя Киндра Хол, създател на „ Choose Your Story, Change Your Life: Silence Your Inner Critic and Rewrite Your Life from the Inside Out “.

„ Тук става въпрос за изявления от рода на „ Не мога да направя това “ или „ Какъв е смисълът? “ Това са мислите, които  постоянно ни тормозят и ни пречат да предприемем деяние “, изяснява тя.

„ Аз също имах проблем със личните си разбирания за триумф и си споделях: „ Не мога да го реализира, не мога да съумея “. След като проучих тези си мисли осъзнах, че през 2019 година измервах триумфа си с километрите, изпътувани със аероплан, борят на нощувките в хотел и умората от измененията в часовите зони. Изведнъж всичко това изчезна и вътрешният ми глас споделяше, че не мога да бъда сполучлива “, споделя Хол.

Вместо това тя поучава да измененията критериите, с които оценявате триумфа си. Тя е почнала да прави оценка персоналния си триумф на база броя на виртуалните, които е изнася от вкъщи си, и на времето, което е прекарва в игри с децата си.

„ Трябваше да положа старания, с цел да заменя отрицателните истории с такива, които ще ми бъдат от изгода отсега нататък “, споделя Хол.

 Да не се подготвяте за новото обикновено

Точно когато доста хора привикнаха с работата от разстояние, голям брой работодатели стартират да ги привикват назад в офиса или да предоговарят проектите за хибридния модел на работа. Това може да унищожи доста от навиците, които сте си построили през последните години, било то положителни или неприятни.

„ Толкова доста привички бяха нарушени по време на пандемията, само че забавното е, че някои хора съумяха да си основат и позитивни привички, като да вземем за пример да се хранят по-здравословно, тъй като готвят повече у дома, или пък да отделят време за утринни тренировки или медитации, употребявайки времевия интервал, в които нормално са пътували до работното място “, споделя Рубин.

Други привички пък може да са в отрицателна тенденция, като да вземем за пример седенето пред тв приемника за по-дълго време или прекратяването на ходенето на фитнес.

Рубин поучава да погледнете нещата разумно и да бъдете почтени със себе си, задавайки си два въпроса: „ Как мога да запазя нещата, които работят в моя изгода? “, и „ Как мога да си върна позитивните привички, които съм загубил/а? “.

„ Помислете за това по какъв начин ще наподобява новото ви обикновено, анализирайки миналата година и разделяйки нещата, които желаете да продължат да бъдат част от живота ви, от тези, от които желаете да се отървете “, споделя тя.

Навици постоянно се образуват, преди човек да го осъзнае. По тази причина Рубин поучава да отстъпите крачка обратно и да си дадете малко време и пространство, с цел да помислите върху това по какъв начин желаете да наподобява живота ви. „ Запитайте се какво работи и какво – не. След това помислете по какъв начин ще изградите новото си обикновено, формирайки целеустремено нови привички “, споделя тя.

…………

Стефани Воза за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР