След дълго кулинарно търсене открихме оригиналната рецепта за Чабата и

...
След дълго кулинарно търсене открихме оригиналната рецепта за Чабата и
Коментари Харесай

Оригинален хляб Чабата

След дълго кулинарно търсене открихме истинската рецепта за Чабата и нямаме самообладание да я опитате и оцените

Необходими Продукти

● брашно - 500 г бяло
● сол - 1 ч.л.
● квас - 2 ч.л. суха
● вода - 490 мл

Начин на подготвяне

Фурна - 220 градуса;

Купичка с вода на дъното на фурната за през цялото изпичане на хляба + спрей с вода;

Плоска тава с хартия за печене.

Работи се с миксер или с лъжица, тъй като тестото е мощно хидратирано и е извънредно лепкаво. Аз го работих в миксер. В купата на миксера се поставят брашното и маята. Разбъркват се. Добавя се солта и се разбърква на мудни обороти на миксера, като се прибавя и водата на струйка или на 3-4 пъти, по този метод се попречва изкачването му по бъркалките.

Замесва се тесто, което е мощно лепкаво, не се прибавя повече брашно. Усилва се скоростта на миксера, с цел да се образува топка тесто, което да се отлепи от стените му, за към 7 минути безредие.

Сваля се от миксера, слага се, по-скоро се излива в леко намаслена дълбока купа и се оставя да втаса за към 1 1/2 -2 часа на топло, покрито с фолио. Температурата за втасване е към 70-75 градуса. След като е полувтасало, още веднъж с намокрени ръце с вода се хваща от непряк край и се трансферира върху горен подобен, захлупва се.

Същото се прави и от другата страна. По този метод се разпределя най-добре температурата в тестото и също така се освобождава от газовете, които се образуват в него, а това е въглероден двуокис, който се отделя при разграждането на захари и мазнини с О2. Купата би трябвало да се извърши с тесто. Изважда се или по-скоро се излива върху набрашнен плот.

Тестото е тъкмо като живо, копринено, не се подава на тъкмо оформяне. Набрашнява се и от горната страна. За да не лепи по ръцете, те се топят във вода и напряко с металната шпатула - стъргалка се дели на две елементи. С набрашнена още веднъж стъргалка се оформя на правоъгълни хлебчета и отново с нея се оформя във формата на Чабата.

Тестото продължава да е мощно лепкаво и мъчно се оформя, само че е изпълнено с мехури, което приказва за положително втасване. С помощта на две шпатули се придвижва върху тавата. С длани или пръсти се натиска, потупва се от горната страна тестото на няколко места, повърхностно. Оставя се да втаса, до момента в който се затопли фурната на 220 градуса с купичката вода.

Преди да се постави да се пече се напръскват със спрей с вода стените и се слага хлябът. След 30 секунди още веднъж се напръскват с вода стените на фурната и още веднъж през 30 секунди, или общо три пъти. Пече се до момента в който се получи прекрасен тен от горната страна, за към 40 минути. Охлажда се върху решетка.

Инфо: Jennifer Menke

Забележка: Пускала съм рецепта за Чабата и не бях удовлетворена от резултата. Отново преглеждах всевъзможни предписания, до момента в който най-сетне открих тази превъзходна рецепта за автентичен самун Чабата. Направата му е повече от лесна и най-важното този самун не се измесва с ръце, тъй като хидратацията довежда тестото да е по-близко до гъсто кейково, само че навръх това се дължат големите шупли, които са мощно присъщи за този тип самун.

По принцип този тип самун, а и освен този, се пекат на каменна плоча, само че към момента не мога да намеря подобаващата. Плочата се вкарва върху решетката и фурната се включва, а тестото напряко се хвърля върху нагорещената плоча.

Прекрасен самун се получи и без каменна плоча. Към него не е належащо нищо друго, с изключение на купичка с прекрасен зехтин и удоволствието е цялостно от мирис на одеве изпечен прекрасен самун и мирис на зехтин със сушени домати.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР