След дълго боледуване българските сценични изкуства загубиха доц. Александра Йосифовна

...
След дълго боледуване българските сценични изкуства загубиха доц. Александра Йосифовна
Коментари Харесай

Почина голямата преподавателка доц. Александра Хонг

След дълго боледуване българските театрални изкуства изгубиха доцент Александра Йосифовна Азизбаева – Хонг, това оповестиха от НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “.

Доц. Александра Хонг приключва професионалното си обучение по актьорско майсторство за спектакъл и кино във ВГИК, Москва (1983). Специализира „ Пантомима и театрално придвижване “ в НАТФИЗ (ВИТИЗ), а от 1985 година преподава пантомима и театрална пластика на студентите от факултет „ Сценични изкуства “. Ръководи и първия профилиран клас за хора с повреден слух.

Посвещава се на креативните хрумвания в региона на синтетичния спектакъл, на синтеза на разнообразни театрални жанрове и средства – пантомима, съвременен танц, акробатика, клоунада, пеене и други, на арт-терапията и форум-театър. Разработва правилата на психологическия жест в танца и пластическата импровизация. Изследва нов тип танцова техника, учредена на синтезирането на жестовия език на хора с повреден слух с правилата на психологическия жест.

Работи като актриса в спектакъл „ Сълза и смях “ (1986-1991) с гастроли в Мексико, Германия, Чехия, Египет, Франция и Русия. Като режисьор и хореограф основава постановки в десетки театри в България и Русия. Изнася лекции, семинари, тренинг-школи, работни ателиета в Русия, Полша, Франция, Германия, Япония, Гърция, Литва, Италия, Турция, Сърбия и други

Основава и развива Сдружение с нестопанска цел „ Артистичен свят на младежта “, където създава и осъществя планове, ориентирани към разкриването и развиването на креативен потенциал на млади актьори, деца и младежи в неравностойно състояние.

Председател е на Сдружение „ Артистичен Свят на Младежта ”, член на Международната Женска Либерална Мрежа, Източно-европейската Асоциация по Арт Терапия и Съюза на артистите в България.

Напусна ни един безподобен създател. Поклон!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР