След дългата суша на последните 2 години, когато парите за

...
След дългата суша на последните 2 години, когато парите за
Коментари Харесай

Новите пари за общините: в очакване на 5 млрд.лв от МРРБ

След дългата суша на последните 2 години, когато парите за нови вложения пресъхнаха, общините в България са на прага на нова вълна от държавно и европейско финансиране. През тази година би трябвало да се отворят няколко фонда, които ще раздават пари на локалната власт, като схемата, по която това ще се случва, е много друга от до момента.

За първи път, да вземем за пример, десетте най-големи общини в страната ще бъдат обособени настрана. За първи път те няма да получат алокиран запас, а ще се състезават за него и ще би трябвало да работят дружно. И за първи път София - този колос в приемането на пари за - няма да бъде фаворизирана, а даже в противен случай, достъпът ѝ до финансиране ще бъде стеснен.

Ако новите европейски стратегии бъдат утвърдени и тръгнат през тази година, а актуализацията на бюджета се случи през лятото, то е изцяло допустимо през септември да бъдат отворени линии за общо над 5 милиарда лв.. Този запас включва единствено парите, които ще бъдат разпределяни през Министерството на районното развиване и не брои линиите през Плана за възобновяване, както и през други министерства като това на околната среда, на туризма или на стопанската система.
Новата европейска стратегия
Първият източник е по новата европрограма " Развитие на районите 2021-2027 ", която чака утвърждението на Европейската комисия. За да се случи то, първо би трябвало да бъде подписан Планът за възобновяване, по-късно - Споразумението за партньорство с България и едвам тогава ще бъдат прегледани и подпечатани новите стратегии. Ако Планът бъде подаден за утвърждение към Съвета на Европейски Съюз от Еврокомисията тази седмица, както се чака, то е изцяло допустимо през лятото към този момент да има утвърдени стратегии.
Реклама
Програмата разделя финансирането на две. Първият милиард е за десетте най-големи общини: Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Столична община и Благоевград. След дълги разногласия сред България и Брюксел, най-сетне беше реализирано единодушие, че ще има фокус върху най-големите, които имат максимален потенциал за развиване. Те ще се състезават за този милиард по Приоритет 1 " Интегрирано градско развиване ", като обаче финансирането е разграничено на 4 градски клъстера. Всеки клъстер ще разполага с обособен бюджет (виж таблицата), в границите на който общините ще извършват взаимни планове и ще се кооперират, с цел да реализиран по-големи резултати и по-добър резултат на съответната територия.

" Кандидатите от всяка от общините сами ще вземат решение за какви планове да аплайват. Ресурсът е задоволителен да покрие редица действия, ориентирани към възстановяване на градското развиване. Важно изискване е всяко предложение да получи и поддръжката на жителите, т.е. да бъде разисквано и признато с локалното население ", разясняват от Министерство на регионалното развитие.

Следват по-малки 40 общини, които ще се състезават за общо 2.5 милиарда лева по Приоритет 2 " Интегрирано териториално развиване на районите ". Тук също ще се залага на кооперацията, като даже е допустимо някоя от десетте огромни да взе участие в взаимен план по втория приоритет, в случай че има за сътрудници някои от тези 40 общини.
И нов държавен фонд
Другият източник на финансиране за общините е новият държавен " Фонд за инфраструктурна помощ на общините на конкурентен асортимент " (ФИПО). Това е спомагателен фонд от държавния бюджет, който министър Гроздан Караджов разгласи още първоначално, че желае да сътвори като главен приоритет на своята управническа стратегия.
Реклама
Прогнозният бюджет на Фонда към този момент е към милиард, само че източници от Министерство на регионалното развитие показаха, че след актуализация на бюджета е допустимо размерът да доближи до 1.7 милиарда лева
Министър Гроздан Караджов разгласи, че спомагателен фонд за общинско финансиране е част от програмата му Фотограф: Велко Ангелов
Очакваният старт е през второто полугодие на 2022 година, а кандидатстването по него ще се реализира посредством подаване на запълнен формуляр в Министерството на районното развиване и благоустройството с съответен териториален обсег за капиталовото желание на общинската администрация. Трябва да бъдат приложени още " актуалното положение на инфраструктурното обезпечаване на пространството, оценка на техникоексплоатационното положение на техническата инфраструктура, брой население, което ще бъде облагодетелствано от усъвършенстваната среда, планова подготвеност на общината и снимков материал ", споделят от министерството в конкретизиране до " Капитал ".

Фондът ще е ориентиран към всички 265 общини в страната. Това не е единствената разлика с програмата " Развитие на районите ". Докато тя таргетира инфраструктурни ограничения за поощряване на икономическата интензивност, по държавния инструмент ще се поддържат развиване и рационализация на пътната и ВиК инфраструктура, обществена общинска благосъстоятелност и благоустрояване на градската среда.

Такъв инструмент за общинско финансиране беше създаван на няколко пъти в последните 15 години, като всякога плановете в него затъваха в несъгласия и пристрастия (по подобен фонд да вземем за пример беше финансирано построяването на част от стадиона на " Лудогорец " ). Безспорно обаче е значимо съществуването му, защото в противоположен случай декапитализираните български локални управляващи разчитат само на благоволението на централната власт за доста от вложенията си и по този начин се стигна до порочния модел с " раздаването " на пари с еднолично решение от някогашния министър председател Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, без никакъв разбор.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Отбрана 3 Политика 1 Отбрана 2 Политика 3 Свят Реклама ПИРОмания
Какъв ще е контролът в държавния фонд - главен въпрос - към този момент не е ясно. Но евентуално ще е сходен на критериите на европрограмата, където има две наложителни условия.

Първото е ограниченията, които се ползват, да бъдат планувани в, които са създадени от общинските управляващи (или по този начин нареченият метод " отдолу-нагоре " ) при предлагането на плановете.

Второто изискване е плановете, с които общините ще аплайват за финансиране за пътна инфраструктура, обучение, опазване на здравето, обществена политика и просвета, да подхождат на заложените от страната " карти " (подход " отгоре-надолу " ). Например за ремонт или рационализация на съответно здравно заведение, то следва да е заложено в здравната карта на Министерство на здравеопазването.

Накрая следва да се означи, че колкото и доста да наподобяват тези 5 милиарда, те са неведнъж по-малко от потребностите на общините. Проектите единствено на единствено четири от огромните (може да прочетете тук за,, и ) надвишават близо четири пъти общия оповестения запас по европейската стратегия.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
В е заложила финансиране от Европейски Съюз за идващия седемгодишен интервал в размер на 35% или към 350 милиона лв. - това надвишава планувания бюджет за целия Югоизточен и Южен централен клъстер с близо 100 млн. лева Тук би трябвало да се напомни, че ПИРО-то е по-скоро меню - в него общината записва всичко, което желае да се случи, а дали това ще е по този начин, зависи от намирането на финансиране.

Но най-ударена ще бъде София, която дотук получаваше лъвския къс от европарите: по груби сметки на " Капитал ", са били алокирани в столицата. Сега най-голямата община ще би трябвало много по-самостоятелно да се оправя, с помощта на големия си бюджет и опциите за заемно финансиране.
Какво ще се финансира Предвидени са ограничения за поощряване на икономическата интензивност в съответния район като инфраструктура за бизнес и предприемачество, включително създаване на здания, бизнес и индустриални паркове, инфраструктура за нововъведения и развиване на дребни и междинни предприятия (МСП). Остават и енергийните ограничения, свързани със тактиката за саниране на сградния фонд с небосвод до 2050 година Изграждането на зарядни станции за електрически автомобили също е позволена активност, само че като като детайл на устойчивата градска подвижност на териториите на градските общини в страната. Пътищата от I, II и III клас от републиканската пътна мрежа на територията на 10-те градски общини, също могат да бъдат рехабилитирани или ремонтирани. Условие за приемане на финансиране за тази мярка е да се потвърди потребността от обществено включване и икономическо развиване на общината. И през този програмен интервал ще се финансират действия създаване на зелена градска инфраструктура - публични зони за отдих и зелени площи, зелена инфраструктура за здания и междублокови пространства, както и повишение на сигурността. Един от акцентите в ПРР е осъществяването на Стратегията на Европейски Съюз за Дунавския район. Основната цел е възстановяване на районната пътна мрежа и достъпа до селските региони посредством създаване и възстановяване на II и III клас пътища; поощряване на туризма в Дунавския район, развиване на " Интелигентна дестинация " Дунав " ; поощряване на културното завещание в Дунавския район, одобряване на концепцията за зелена инфраструктура на Европейски Съюз в Дунавския район ", споделят в своето известие от районното министерство. Образователната, здравната и обществена инфраструктура също ще е обект на вложения. Подкрепа ще има за съоръжение за даване на интегрирани здравно-социални и обществени услуги в общността за уязвими групи, възрастни хора, хора с увреждания или деца, включително детски ясли. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мария Дойкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР