След дългата пандемия и двегодишната стагнация, светът на модата най-накрая

...
След дългата пандемия и двегодишната стагнация, светът на модата най-накрая
Коментари Харесай

Ще поскъпнат ли дрехите тази зима

След дългата пандемия и двегодишната застоялост, светът на модата най-сетне може да си отдъхне. Хората се върнаха към обществения си живот и започнаха да възобновяват дрешниците си. Но в този момент на хоризонта се задава нов „ изверг “ - инфлацията. Дали това значи, че облеклата ще нарастнат през идващите месеци?

Повечето европейски страни към този момент публично се движат към двуцифрена инфлация, демонстрират данните на Евростат. Дори рекордьорът по ниска инфлация - Франция, означи нов връх от 6.08%. През септември инфлацията в еврозоната стигна стряскащите 10%, а прогнозите на Statista и Международния валутен фонд сочат, че евентуално тежката енергийна зима на Стария континент в допълнение ще утежни тези индикатори.

В България ситуацията също не е розово. Официално инфлацията мина 14%, само че мнозина се опасяват, че действително тя е още по-висока. Притеснението идва на фона на новите данни от Националния статистически институт, които демонстрират 42.5% растеж на цените на продукцията по отношение на предходната година. В хранително-вкусовата индустрия нарастването е над 25% по отношение на предходната година по същото време. При някои производства повишаването доближи съвсем 100% и се трансферира към крайната цена за потребителите. Повишената стойност на горивата и газта, и съпътстващите проблеми, свързани с енергийната рецесия, също удариха по джоба на българина.

 Remixshop.com
Какви облекла се търсят най-вече

С какъв брой ще нарастнат облеклата? Бързият отговор е „ с не по-малко от 3% “ или най-малко това сочат данните от годишния отчет на компанията The Business of Fashion. На Стария континент покачването на цените в междинния клас облекла е над 10%. Именно този сегмент е най-силно притиснат от ниското търсене, което съпътстваше пандемията през 2020 и 2021 година. Новият тренд е да се купуват най-вече облекла с най-висока отстъпка, без значение от тяхната марка.

Едновременно с това се регистрира растеж в първокласния сегмент. В него повишението на цените е съвсем незабележимо, само че търсенето е доста - с 20% повече в международен мащаб, а в Европа - с 5%. Едно от вероятните пояснения на този феномен е, че от ден на ден хора, които до неотдавна са работили от у дома, се завръщат в офиса и желаят да наподобяват оптимално добре.

Време е за аутлет и second hand

Цените в света на модата към този момент порастват и ще не престават да порастват, по тази причина доста хора, освен в България, преоткриват аутлет и облеклата втора употреба. Един от водачите на кръговата мода у нас, Remix, осъществя инвестиция от 20 милиона лв. в логистичен център в с. Равно Поле за да отговори на новата реалност на стилния пазар. От компанията оповестяват за евентуална опция за обработка на над 60 000 продукта на дневна база и регистрират хиляди поръчки всеки ден. Центърът работи в крайник с новата Стратегия на Евросъюза за устойчивите текстилни произведения, която цели удължаването на живота на облеклата и повторната им приложимост.

За да държат междинни цени на продуктите без смяна за крайния консуматор, редица международни марки оферират все по-големи отстъпки. Но когато става дума за в действителност изкушаващи понижения, търговците на кръгова мода още веднъж са крачка напред. Продуктите на Remix като дънки, блузи, рокли и даже обувки са с чудесно качество и големи отстъпки, които дават опция на модерния човек освен да обнови стила си, без да нарушава бюджета си, само че и да се погрижи за околната среда като се включи в кръговата мода и кръговата стопанска система.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР