След дълъг процес на анализи и разработки НАСА вече е

...
След дълъг процес на анализи и разработки НАСА вече е
Коментари Харесай

Подготвят новия роувър за Марс

След дълъг развой на разбори и разработки НАСА към този момент е подготвена с дизайна на новия роувър, който ще бъде изпратен на Марс. Плановете към този момент са новият проучвателен роувър да бъде изстрелян към Червената планета през лятото на 2020 и да дойде там през февруари 2021 година

Новият роувър ще изследва регион от Марс, който по предварителни данни е имал  удобни условия за развиване на микроби и има възможност да бъдат открити някакви форми на минал живот. Ще бъдат събрани проби от почвата и скалите в региона, които ще бъдат складирани на повърхността, с цел да бъдат докарани на Земята при последващи задачи.

„ Роувърът от 2020 година ще бъде първата стъпка на акция от задачи, при която подбрани мостри от марсианската почва и скали ще бъдат пренесени за проучване на Земята “, споделя Джефри Йодър, шеф на научния отдел на НАСА във Вашингтон.

За да се спестят време и средства, новият роувър ще наподобява доста на своя предходник с шест колела. Разбира се, с доста по-съвършено съоръжение и нова техника, бъдещият роувър ще има и нови задания. Една от главните му цели е да открие запаси и потребни изкопаеми на Червената планета, които могат да се употребяват и на Земята.

Марс 2020 ще разполага с напълно нова система за събиране на проби от марсианската повърхнина. Ще има принадлежности за продупчване, рязане и събиране на пробите, както и „ джобове “ за складирането им за следващо превозване до Земята.

Някои от уредите на марсохода ще търсят остатъци от минал живот на Марс. Образи с доста висока резолюция и три вида спектрографи ще работят, с цел да се реши кои скали и мостри от почва си коства да се изследват деликатно.

Сензори на борда ще наблюдават за времето и прашните стихии, а радар ще изследва геологическите структури под повърхността на Марс.

Бъдещият роувър 2020 ще употребява същата система за кацане на планетата, както Curiosity, само че ще има опция да кацне на доста по-труден терен. За първи път от повърхността на Марс ще бъдат чути звуци, тъй като с новия роувър ще бъдат употребявани високочувствителни микрофони.

Мисия Марс 2020 е част от Програмата за проучване на Марс на НАСА, която сега включва два дейни роувъра на повърхността на планетата и три сонди в орбита към Червената планета.

Следващият план е InSight, апарат който ще бъде позициониран стационарно на повърхността на Марс през 2018 година и ще организира серия от разбори и проучвания на Червената планета.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР