След дълъг и ожесточен дебат, народните представители приеха Проекта за

...
След дълъг и ожесточен дебат, народните представители приеха Проекта за
Коментари Харесай

Депутатите решиха да предоставим БТР-и на Украйна

След дълъг и яростен спор, народните представители одобриха Проекта за решение за в допълнение даване на военно-техническа поддръжка за Украйна. Това стана с гласовете на 142 депутати и с това решение страната ни ще даде бронетранспортьори от складовете на Министерство на вътрешните работи на Украйна, съобщи кореспондент на БГНЕС.

От ГЕРБ-СДС 62 депутати гласоподаваха " за ", от ПП-ДБ 45 депутати гласоподаваха " за ", от " Възраждане " 36 депутати гласоподаваха " срещу " и 1 " за ", от Движение за права и свободи 29 депутати гласоподаваха " за ", от Българска социалистическа партия 14 депутати гласоподаваха " срещу " и 1 " въздържал се ", а от Има Такъв Народ 5 депутати гласоподаваха " за ". Последва и прегласуване, в което от ГЕРБ-СДС 63 депутати гласоподаваха " за ", от ПП-ДБ 50 депутати гласоподаваха " за ", от " Възраждане " 37 депутати гласоподаваха " срещу ", от Движение за права и свободи 30 депутати гласоподаваха " за ", от Българска социалистическа партия 15 депутати гласоподаваха " срещу ", а от Има Такъв Народ 5 депутати гласоподаваха " за ". Проекторешението е импортирано от Бойко Борисов, Ивайло Мирчев, Делян Пеевски, Десислава Атанасова, Атанас Атанасов, Христо Гаджев, Кирил Петков и Мустафа Карадайъ. То цели страната ни да даде бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и аварийни елементи за обслужването й, с отпаднала нужда за потребностите на Министерство на вътрешните работи.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ сподели, че предлагането им е да се дадат бронирани машини на Украйна, само че не от складовете на армията, а от складовете на Министерство на вътрешните работи. Той означи, че експертните мнения на МО и Министерство на вътрешните работи са, че тези оръжия не са им нужни и в случай че бъдат предоставени на Украйна няма да навредят на качествата на нашата войска. " Не става дума за качествена военна техника. Добре е да няма спекулации по тази тематика. ", безапелационен е той. Според Мирчев би трябвало да дадем БТР-и на Украйна, тъй като украинците не се бият единствено за тяхната независимост, само че и за нашата.

Димо Дренчев от " Възраждане " изиска в пленарна зала да бъдат извикани представители на службите, а Петър Петров от " Възраждане " предложи съвещанието да бъде закрито в случай че в Народното събрание дойдат представители на службите. Предложението на Петров не беше признато.

Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ разяснява, че е ясно, че ще изпратим БТР-и под някаква форма. Той предложи да обучим всички украинци на територията на нашата страна, да ги окомплектоваме с БТР-и и да ги върнем на фронта.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия съобщи, че този план на решение е импортиран на 13 юли и запита някой знае ли какво тъкмо предоставяме и за какво няма разбор по какъв начин ще се отрази това на страната. " Вие сте взели решение един път да се дава военна, техническа, здравна и така нататък помощ на Украйна, а в този момент къде ви е описът? С това решение може да пратим на Украйна от Военноисторическия музей техника, на Слатина и Гео Милев има оръжия, дайте да ги запишем и тях. Виждате ли какъв брой сте нелепи да бъдете съпричастни към жителите на Украйна - да пращате техника с отпаднала нужда? ", разяснява той.

Христо Гаджев от ГЕРБ репликира Свиленски и му подсети, че музейните експонати няма по какъв начин да се употребяват. " Колкото до това какво ще се праща, прочетете какво написа в проекторешението. Нищо няма да бъде изпратено без глоба на Народното събрание. ", изясни той и добави, че когато в Народно събрание се внесе законопроект за ратификация ще бъде ясно записано какво тъкмо ще бъде изпратено на Украйна.

По време на дебата напрежението в пленарна зала още веднъж се изостри. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че има две неща в България, които са извънредно скъпи - свободата на словото и правовата страна. Тя съобщи, че криейки се зад свободата на словото някой хора са лъгали, че Българска социалистическа партия изнася оръжия за Украйна. Нинова извади три решения от три разнообразни съдилища и съобщи: " Аз съм търпелива и знам какво съм правила и ви осъдих. Свалете си имунитетите да ви осъдя и вас. Всеки, който продължава да лъже, че Българска социалистическа партия е изнасяло оръжие ще направя това - ще ви прикани в съда и в съда ще получите това, което заслужавате. ", сподели тя.

Съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов разяснява, че тематиката е дълга, само че заради това, че по време на днешното съвещание се спекулира с тематиката " Миротворец " той подсети, че през вчерашния ден в комисията за службите са били изслушани всички ръководители на нашите служби. Той посочи, че не може да каже всичко, което се е обсъждало, тъй като съвещанието е било закрито, само че изрично съобщи, че всички ръководители на българските служби са споделили, че нямат данни за това, че менажиращите този уебсайт са свързани с украинското държавно управление. Според Атанасов у нас тече акция против Украйна.

Ивелин Първанов от " Възраждане " изясни, че във връзка с това какъв брой е остаряла техниката, при потребност от готовност, ще се активизират хора над 40 години и те ще знаят по какъв начин да употребяват остарялото оръжие и няма да има време да се образоват да работят с новата техника. " Най-важното е първо да се превъоръжим, а след това да мислим какво да вършим със остарялата техника ", счита той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР