След Brexit се очаква четворен скок на обучението за българските

...
След Brexit се очаква четворен скок на обучението за българските
Коментари Харесай

Лоша новина за всички български студенти, които искат да учат във Великобритания

След Brexit се чака четворен скок на образованието за българските студенти във Англия. Новината за повишение на таксите се появи в редица медии в обединеното кралство, представени от Нова тв, а държавното управление не удостовери, само че и не отхвърли тези изказвания.

В момента цената за студентите от Европа е идентична с тази на английските студенти, като на година следването им излиза до 9000 паунда. Ако обаче европейските студенти стартират да бъдат таксувани като студенти от трети страни, сумите ще скочат от 10 до 38 000 паунда годишно.

Неизвестните към Brexit към този момент не стопират българските студенти да аплайват в английски университети, настояват специалисти. През януари тази година, когато беше крайният период за банкет, документи са подали 1900 българи. Това е единствено с 9% по-малко от предходната година, когато те са били 2080.

Според разнообразни медии в Обединеното кралство преди дни на закрито съвещание английският министър на образованието, към този момент е предложил промени в отпущането на заеми за задгранични студенти. В претекстовете се показва, че заеми би трябвало да се раздават единствено на британци, защото е доста мъчно да преследваш по света непознати жители, които не ги връщат. 

От консултанските компании за обучение в чужбина са безапелационни, че за тези, които сега са студенти в страната нямат мотив за паника, защото таксата им ще остане, колкото е била при приема. За кандидатстващите обаче през 2021 година всичко ще зависи от това дали Brexit ще се реализира със договорка или не.

“Ако се случат нещата със договорка, в самата договорка има заложено обезпечено финансиране за 2 години след датата на сключване. Ако излезе без договорка, нещата явно ще се трансформират ",обясни Светлан Данев.

За същото към този момент загатна и зам.-министърът по въпросите на висшето обучение Крис Скидмор. 

" Може би в този момент лейбъристите ще намерят някакъв метод да финансират всички студенти от Европейския съюз, с цел да могат те да не заплащат спомагателни такси. А това ще коства минимум 445 млн. паунда на година. Не е вярно и да дискриминираме останалите ни задгранични студенти ", сподели той.

В отговор координаторът за Brexit в Европарламента Ги Верхофстат изпрати писмо до Тереза Мей, което разгласява и в Twitter.

" Увреждането на " неповторимата и близка връзка " сред европейските и английските просветителни стратегии ще навреди на новите генерации ", уточни тя.

Не всичко е изгубено, настояват специалистите. Предстои английският учебен министър да се срещне с всичките си сътрудници от Европа, с цел да обсъдят бъдещето на студентите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР