След близо 14 часа Пленумът на ВСС сложи пауза на

...
След близо 14 часа Пленумът на ВСС сложи пауза на
Коментари Харесай

След 14-часово заседание по искането за отстраняване на Гешев ВСС отложи казуса за 12 юни


След близо 14 часа Пленумът на Висш съдебен съвет постави пауза на съвещанието си, на което обсъждаше настояването за премахване на основния прокурор Иван Гешев от поста. Съдебните кадровици насрочиха идващото съвещание за понеделник, 12 юни, от 9:00 часа.

Главният прокурор Иван Гешев изиска идващото съвещание да се организира идващият четвъртък, 15 юни, с цел да има задоволително време да се запознае с материалите, които са му предоставени през днешния ден, както и да приготви мнение, само че настояването му не беше почетено.

През днешния ден Пленумът на Висш съдебен съвет реши да отдръпна първото предложение за отстраняването от служба на Гешев. Това стана с гласовете на 17 кадровици, а 3 бяха " срещу ". Първото искане за отстраняването на Гешев беше импортирано на 12 май от шестима членове на Прокурорската гилдия - Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Огнян Дамянов, Георги Кузманов и Калина Чапкънов.

След това кадровиците започнаха разглеждането на второто искане за премахване от служба на основният прокурор. Предложението беше импортирано от четирима представители на прокурорската гилдия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов, и е по отношение на изявлението на Гешев на конференция от 15 май, по време на която той назовава български политици " политически отпадък ". Впоследствие те изслуша и изгледаха 37-минутния запис от конференцията от 15 май, в която Гешев назовава политиците " отпадък ", с цел да може да се види какво е било неговото прочувствено положение, и изслушаха очевидците Ясен Тодоров, заместник-директор на Национална следствена служба, шефа на Национална следствена служба Борислав Сарафов, Марчела Панталеева, старши специалист Дирекция " Публична връзка " към администрацията на основния прокурор, с цел да схванат какво е било прочувственото положение на Гешев.

Марчела Пантелеева, която е пътувала с Иван Гешев в Турция и Съединените щати незабавно след гърмежа до автомобила му на 1 май, описа, че той е бил разконцентриран, обезпокоен, малко комплициран, което не било типично за него, защото по принцип бил резистентен. 

Пантелеева е била с Гешев и когато на летището в София – при завръщането му в България, водач на прокуратурата му донесъл плик, в което било писмото, в което му се дава период до 10:00 часа на 15 май да подаде оставка. След като основният прокурор го прочел – " заледен ", настроението му рязко се трансформирало. Ядосал се, дори повишил звук и скъсал писмото.  

Преди нея – Ясен Тодоров, който на идващия ден също е видял писмото, само че към този момент залепено, свидетелства пред правосъдните кадровици, че Гешев бил обезпокоен и му споделил, че от известно време е притискан да си подаде оставката.  

Сарафов пък единствено се чул на 14 май по телефона с основния прокурор. Разговорът им му се сторил другарски, само че, когато на другия ден бил извикан в кабинета на основния прокурор – час преди конференцията, от която е изразът „ политически отпадък “, Иван Гешев се държал негативно и враждебно. 

По време на дългото съвещание на Висш съдебен съвет на няколко пъти напрежението се увеличи. Първо, когато изненадващо вносителите на първото искане го отдръпнаха. След това, когато стана ясно, че поискалите отстраняването на основния прокурор, са получили призовки за разпит, в което те видяха форма на напън. И на няколко пъти към темпото на процедурата, което основният прокурор дефинира като много забързано.  

Съдебните кадровици ще се съберат още веднъж в понеделник в 9:00 часа. Дали тогава ще се стигне до гласоподаване не е ясно, защото в ранния следобяд основният прокурор пътува за Страсбург за срещи в Европарламента. Утре пък той ще направи послание към нацията по Българска национална телевизия по силата на Закона за радиото и малкия екран. 

Очаква се в петък основният прокурор Иван Гешев да направи изказване по Българската национална телевизия съгласно член 52 от Закона за радио и телевизия. Текстът е за право на послание по Българска национална телевизия и Българското национално радио на президента, ръководителят на Народното събрание, министър-председателя, ръководителят на Конституционния съд, основният прокурор и ръководителите на Върховния касационен и Върховния административен съд.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР