След безуспешни опити да уреди отношенията си с гиганта производител

...
След безуспешни опити да уреди отношенията си с гиганта производител
Коментари Харесай

Ветерани и новатори в програмата на 72-рия Кан

След безуспешни опити да уреди връзките си с колоса производител на " поточно видео " Netflix и да получи за откриването кино лентата на Куентин Тарантино, а за надпреварата новата творба на миналогодишния притежател на „ Златната палма ” Кореeда, дирекцията на фестивала в Кан въпреки всичко съумя да подреди програмата за идното 72-ро издание (14-25 май). Тя добре показва последната година от живота на международното кино: креативните му генерации, географските му ширини, равенството сред половете. При това уредниците оставят отворена малка врата за попълнения - най-много в очакване на Тарантино, който интензивно инсталира „ Имало едно време в Холивуд ”.

Първи в редицата са ветераните: носителите на по две „ Златни палми ” - белгийските братя Дарден и британецът Кен Лоуч, и на една – американецът Теренс Малик. Към тази група се числят и удостоените с други високи оценки от този и сходни огромни фестивали: Джим Джармуш (с неговата зомби комедия „ Мъртвите не умират ” ще стане откриването), Педро Алмодовар, Марко Белокио, Елиас Сюлейман (Палестина), Корнелиу Порумбою (Румъния), 30-годишният канадец Ксавие Долан, Дяо Инан от Китай, Пон Джун-хо от Южна Корея и др. 

Срещата с определените филми ще ни убеди (или не) в казаното от генералния шеф и основен селекционер Тиери Фремо, че това е една „ сантиментална и политическа ” стратегия, само че занапред се знае, че героят на братя Дарден е радикализиран ислямист, че Малик е избрал сюжет от Втората международна война, че дебютиращият, роден в Мали, Ладж Ли е направил фрапантен филм за полицейското принуждение в парижки квартал със знаковото заглавие „ Клетниците ”. В „ Болка и популярност ” на Алмодовар, несъмнено, ще бушуват испански пристрастености, а в „ Портрет на млада жена в огън ” френската режисьорка Селим Скяма споделя за хомосексуалната обич сред художничка и модел в края на ХVІІІ век.

Кан нерядко е бил упрекван, че не отделя задоволително внимание на женските режисьорски изяви. Сега обилно се е реванширал - общо в формалната стратегия те са 13, а единствено в спортната – 4. Тук освен Скяма са още две млади французойки, едната от които със сенегалски генезис. И австрийката Джесика Хауснер, позната в киносредите с „ Лурдес ” (2009).

От всички въпроси, които може да извика препоръчаната стратегия, най-важният е: кои от избраниците ще създадат най-смелата стъпка в опознаване на актуалната реалност? Миналата година това бяха японецът Корееда с „ Джебчии ” и ливанката Надин Лабаки с „ Капернаум ”. Сега тя е ръководител на журито в „ Особен взор ”. Това на главната спортна стратегия се оглавява от мексиканеца Алехандро Гонзалес Иняриту.

Магнетизмът на френското присъединяване ще бъде заздравен от 83-годишния Ален Делон, който ще получи почетната „ Златна палма ”.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР