След бавното начало на сезона на ураганите в Атлантическия океан

...
След бавното начало на сезона на ураганите в Атлантическия океан
Коментари Харесай

След Иън: Ураганите продължават и през октомври

След бавното начало на сезона на ураганите в Атлантическия океан тропическите стихии стартират „ да наваксват “ пропуснатото през последните седмици на септември, когато ураганите Фиона и Иън предизвикаха опустошителни вреди в Пуерто Рико и Флорида. Но макар че климатологичният пик на сезона на ураганите – 10 септември – беше преди съвсем месец, жителите по източното крайбрежие и крайбрежията на Мексиканския залив не трябва да смъкват бдителността си през октомври.

Октомври се подрежда като третия най-активен месец (след септември и август) за тропическа интензивност в Атлантическия басейн, като нормално създава към две стихии с имена всяка година, едната от които се трансформира в вихър.

А приблизително на всеки втори месец октомври една от тези стихии се ускорява до „ огромен вихър “, достигайки категория 3 или по-висока активност по скалата Сафир-Симпсън.

Докато множеството региони на Атлантическия басейн остават отворени за развиване на стихии през октомври, огромна част от тропическата активност има
наклонност да се измества на запад
защото разстройствата, които постоянно се въртят край Африка по време на пика на сезона на ураганите, стартират да избледняват.

Западното Карибско море, източната част на Мексиканския залив и западната и централната част на Атлантическия океан са областите, където най-вероятно ще се развиват тропически стихии или урагани през октомври. Това значи, че елементи от източното крайбрежие и крайбрежието на Мексиканския залив на Съединени американски щати остават изложени на риск от стихия, която ще стигне до крайбрежията.
 След Иън: Ураганите не престават и през октомври
Сн.: ЕРА/БГНЕС

Между 1950 година и 2021 година Съединени американски щати са били наранени от 19 достигащи сушата урагани през месец октомври съгласно NOAA. Тoва не включва супербурята Санди, защото някогашният вихър отслаби силата си, преди да доближи сушата покрай Атлантик Сити, Ню Джърси, на 29 октомври 2012 година

Само от 2016 година насам
пет октомврийски урагана
доближиха крайбрежията на Съединени американски щати, в това число Матю (2016), Нейт (2017), Майкъл (2018), Делта (2020) и Зета (2020). Миналата година беше първият път от 2015 година, когато Съединени американски щати не бяха връхлетяни от вихър през октомври.

Повече урагани са засягали Южна Флорида през октомври, в сравнение с през всеки различен месец.

До ноември обаче Атлантическият океан нормално се успокоява за последния месец от сезона на ураганите, който завършва на 30 ноември.

Данните на NOAA демонстрират, че единствено три урагана в миналото са достигали сушата на Съединени американски щати през ноември. Ураганът Кейт през 1985 година е последният от тях, който доближи сушата с активност от категория 2 вечерта на 21 ноември покрай Мексико Бийч, Флорида.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР