След атаката на Русия срещу Украйна германските лидери обещаха да

...
След атаката на Русия срещу Украйна германските лидери обещаха да
Коментари Харесай

Годна или негодна е армията на Германия за война?

След офанзивата на Русия против Украйна немските водачи дадоха обещание да подсилят Бундесвера, като влагат спомагателни 100 милиарда евро в съоръжение и поемат водеща роля в интернационален проект. Но до момента наподобява се е случило прекомерно малко, написа " Дойче Веле ".

През последните дни в немските медии се появиха тревожни заглавия за положението на армията на страната, които допускат, че Бундесверът има задоволително муниции единствено за два дни интензивни борби - цифра, явно изтекла от неназовани източници в кръговете на защитата.

Ако това е правилно (и такава информация не може да бъде доказана, защото е държавна тайна), немските доставки на муниции са много под стандартите, предстоящи от НАТО, който изисква всеки член да разполага с муниции за 30 дни. За да компенсира единствено този дефицит, специалисти по защитата споделят, че Германия би трябвало да влага 20 - 30 милиарда евро.

Има доста други неналичия. Състоянието на оборудването на Бундесвера от дълго време е тематика за безпокойствие: Истории за танкове и хеликоптери, които се нуждаят от ремонт, пушки, които не стрелят вярно и бойци, които би трябвало да упражняват на студено без термо долни дрехи, изпълват медиите от години.

След това, след съветската инвазия в Украйна, канцлерът Олаф Шолц разгласи " Zeitenwende " (обръщане на времето), което беше приветствано от мнозина в и отвън Германия като коренна смяна в метода на страната към външната политика и военната тактика.

За да потвърди, че го мисли, Шолц разгласи нарастване на годишния бюджет за защита, което го прави най-големият в цяла Европа и еднократен " специфичен фонд " от 100 милиарда евро за модернизиране на армията.

Игра на обвинявания

Девет месеца по-късно някои се чудят къде е тази планина от пари.

Спорът за боеприпасите провокира противен спор сред държавното управление и немската отбранителна промишленост по отношение на това кой трябваше да поеме самодейността: От промишлеността ли зависи първо да усили потенциала, или държавното управление трябваше да направи поръчки по-бързо?

" Това, което в този момент чакам от оръжейната промишленост, е да се построи потенциал ", сподели Ларс Клингбайл, водач на лявоцентристката Социалдемократическа партия (SPD) на Шолц, пред публичната телевизия ARD по-рано тази седмица. " Но да изчакаме и да кажем: Да забележим какво ни оферират политиците - това не е отношение, с което можем да понижим тези дефицити ".

" Ако немската промишленост не може да се оправи... тогава би трябвало да забележим какво можем да купим от чужбина, да вземем за пример от други сътрудници от НАТО ", добави Клингбайл.

Изявленията на Клингбайл бяха " много неправилни ", беше бързият отговор на ръководителя на немската асоциация за сигурност и отбранителна промишленост BDSV, Ханс Кристоф Ацподиен, който сподели пред организация DPA, че огромните немски оръжейни компании към този момент са удвоили потенциала си през седмиците след стартира войната в Украйна.

" Смешен е този спектакъл, който се разиграва сред отбранителната промишленост и държавното управление ", сподели за DW Рафаел Лос, анализатор на защитата в Европейския съвет за външни връзки (ECFR).

Лос уточни, че съществуват разпореждания, които не разрешават на оръжейните компании самодейно да създават оръжия или да желаят от банките заеми без държавен контракт.

Неговото безпокойствие е, че на Германия й липсва възприятие за неотложност в реакцията на геополитическите последствия от офанзивата на Русия против Украйна. " Други страни се придвижиха доста по-бързо, изключително в Източна Европа, в основаването на съответните работни групи сред държавното управление и промишлеността ", сподели Лос.

Партньорите от НАТО в Североизточна Европа към този момент се тормозят, че Германия няма да бъде боен сътрудник, на който да разчитат. На конференция в Берлин в края на октомври министърът на защитата на Латвия Артис Пабрикс провокативно попита европейските си сътрудници: " Ние сме подготвени да умрем, а вие? " Обръщайки се особено към германците, той сподели: " Много ще зависи от военната мощност на вашата страна и скърбя, вашата военна мощност сега я няма ".

" За да бъда почтен към Шолц, мисля, че речта му за катурване на времето демонстрира, че той имплицитно е наясно с това значимо предизвикателство ", сподели Лос. " Но наподобява, че Министерството на защитата и други институции в действителност не са в положение да държат всички тези топки във въздуха.

Снабдяването едвам в този момент стартира

Основни поръчки към този момент са направени от администрацията на Шолц. Германия подписа договорка за закупуване на 35 американски изтребителя F-35, които да заменят остарялите Tornado, на цена от 200 милиона евро всеки. Но ще отнеме до 2027 година, преди те да бъдат подготвени за приложимост.

Военните поръчки постоянно са дълъг развой и други западноевропейски страни са изправени пред сходни проблеми при актуализирането на своите структури в спокойно време. Независимо дали става въпрос за чорапи или бойни самолети, съвсем всичко, което армията употребява, би трябвало да бъде поръчано и по-късно първо създадено. " Не можете просто да закупите избрани системи от рафта в магазина " Направи си самичък ", сподели министърът на защитата Кристин Ламбрехт пред Бундестага по време на дебата за бюджета в Народното събрание предходната седмица.

Неотдавнашните истории за дефицит на муниции се появиха частично тъй като бяха повдигнати въпроси по отношение на поддържането на доставките на оръжията, изпращани в Украйна.

" За да осигурим устойчиви доставки на муниции за оръжията, предоставени на Украйна, до момента в който възвръщаме немските въоръжени сили в нужния обсег ", сподели Лос, " имаме потребност от почти 15 пъти повече муниции ".

Но има доста съществени дълготрайни проблеми. През последните няколко десетилетия Бундесверът разпродаде доста от своите бункери за предпазване от епохата на Студената война - което значи, че даже да разполагаше с плануваните от НАТО 30-дневни муниции, военните ще се борят да намерят къде да ги съхраняват.

История с дефицит

Анализаторът на защитата Лос счита, че рецензиите от опозиционния закостенял Християндемократически съюз (ХДС) звучат празно. " Нещата не бяха разнообразни през последните 16 години, когато ХДС беше на власт ", ​​каза той. " Смешно е да се види по какъв начин ГСДП и ХДС взаимно се упрекват за тъжното положение на немските въоръжени сили, само че мисля, че и двете споделят почти идентична виновност. "

Основните проблеми с доставките от дълго време са проблем. Комисарят по защитата на Бундестага Ева Хьогл неотдавна сподели пред националния вестник Die Zeit, че немските бойци към момента би трябвало да упражняват без всички нужни защитни средства, термобельо и други съществени неща.

Тя приказва за композиция от логистична неефективност, постпандемичен махмурлук и бюрократична инерция. " За страдание от време на време има и равнодушие и незаинтересованост от страна на виновните чиновници в Бундесвера: " Нямаме това, или имайте самообладание, или не е толкоз огромна работа, ще го изпратим скоро ", ето какво бойците чуват от самото начало ", сподели Хьогл.

Сега се поправят някои бюрократични трудности: Правилата се трансформират, тъй че по-малките поръчки да не минават през общоевропейски развой на наддаване, а на командирите е позволено да харчат до 5000 евро, без да се постанова да минават през публични процедури за възлагане на поръчки.

Все отново държавното управление в този момент даде обещание, че главното съоръжение се чака да бъде доставено до края на годината. Така че с малко шанс, немските бойци ще получат най-малко новите си чорапи в точния момент за Коледа.
 Столтенберг: НАТО няма да бъде въвлечена във войната на Путин
Столтенберг: НАТО няма да бъде въвлечена във войната на Путин

Столтенберг разчита на мощен Бундесвер и мощна отбранителна промишленост са сигурността на на Европа и света
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР