След абсолютното прегряване на имотния пазар през отиващата си 2022

...
След абсолютното прегряване на имотния пазар през отиващата си 2022
Коментари Харесай

Купувачите ще диктуват имотния пазар през 2023 г.

След безспорното прегряване на имотния пазар през отиващата си 2022 година, идната година ще е по-различна. Ако през тази продавачите диктуваха разпоредбите на пазара, то през 2023 година купувачите ще са тези, които ще са определящи. Това предвижда кредитният съветник Тихомир Тошев в изявление за Nova News.

Той предвижда, че през идната година пазарът ще се забави. Броят на покупко-продажбите ще спадне с 10-15%, само че все пак цените няма да вървят надолу, а по-скоро ще се задържат на сегашните си равнища. По думите на Тошев купувачите ще са по-внимателни и няма да купуват непременно. Така ще съумяват да договорят положителни отстъпки сред 5 и 10% от цената.

Това не е спад в цените, а пазарна обстановка. Купувачите ще диктуват пазара. “

Тошев предвижда, че макар плавното повишаване на лихвите, те няма да се отразят на пазара, защото приходите на хората порастват. Той съобщи, че чака лихвите да стигнат равнища от към 3.5-4%, като даже по този начин те ще са едни от най-ниските в Европа.

През последните месеци на 2022 година растежът в цените на парцелите постепенно стопира. Освен това спада и броят на покупко-продажбите, като те понижават по отношение на предходната година. Търсенето към момента е задоволително, а предлагането - ниско. Освен това инфлацията се отразява на строителите при новите градежи. Тошев разяснява, че тази обстановка не може да докара до спад в цените изключително в огромните градове.

Завършваме мощна година с ниски лихви, може би едни от най-ниските в Европа “, съобщи Тошев.

Собственикът на организация за недвижими парцели Иван Гинчев разяснява, че сега пазаруването на жилища за инвестиция не е добра концепция, защото високите цени допускат, че парцелът ще се изплати след към 30 години, даже и в случай че е непрекъснато ангажиран с наематели.

По думите му търсенето на парцели в села, наоколо до огромните градове, не стопира. Цените на панелките към този момент се изравниха с тези на новите жилища, тъй като когато купуваш панел, получаваш действителна площ, изясни Гинчев.

Много нагоре скочиха цените на парцелите поради растежа в цената на материалите и войната в Украйна. В идващите няколко месеца ще има задържане на цените на парцелите, само че няма да паднат “, съобщи той.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинимотен пазар лихви по заеми балон при парцелите цени на жилища ПоследниНай-четениИмоти 4 Купувачите ще диктуват имотния пазар през 2023 година Бюджет и финанси 332 Хампарцумян: Стоките и услугите ще нарастват още Регулации 956 Универсалното зарядно за Европейски Съюз влиза в действие от през днешния ден Енергетика 1480 Путин подписа указа против ценовия таван на съветския нефт Лукс 7466 „ Бункер на милиардерите “: Островът, където живеят редица звезди Пазари 4397 „ Това е изгубване на криптото “: Пътят към нулата е неминуем Личности 2849 Кралят на първокласните артикули, който построи фешън империя за милиарди Списанието 2360 Бързата мода излиза от мода Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР