След 6 часа дебати и много критики към финансовото министерство,

...
След 6 часа дебати и много критики към финансовото министерство,
Коментари Харесай

След 6 часа дебати депутатите приеха пакета данъчни закони на Асен Василев на първо четене

След 6 часа диспути и доста рецензии към финансовото министерство, Народното събрание одобри на първо четене с доста забележки пакета от данъчни закони. Той планува

- Запазване на нулево Данък добавена стойност за самун и брашно доникъде на идната година.
- Разплащанията в ресотарнтьорския и хотелиерски отрасъл да се реализират - единствено по банков път и повишение на минималните осигурителни прагове в бранша.
- Патентен налог за обекти с оборот под 100 000 лева
- Корпоративният налог за мултинационални компании се покачва на 15%.
- Облагане на гражданските контракти.

Бурни диспути провокира запазването на понижената ставка Данък добавена стойност за ресторантьорите. Опозицията упрекна вносителите в лобизъм, съобщи Българска национална телевизия.

" Прозира много мощен лобизъм. Не мога да ви схвана по какъв метод ви държат ресторантьорите и по какъв начин ви натискат, с цел да оставите тези ограничения в действие, само че дължа да отбележа, че приходите от връщане на естествената Данък добавена стойност ставка към хазната ще бъдат близо 300 млн. годишно ", съобщи Павела Митова от Има Такъв Народ.

От ПП-ДБ обясниха, че ограниченията имат за цел да изсветлят сектора

" Разбирам желанието да се върне ставката от 9 на 20% изцяло. Това, което виждаме, е неналичието на политическо болшинство, което да застане зад тази мярка. Призовавам ви да го предложите сред първо и второ четене и да намерим поддръжката в тази зала, с което да върнем от 9 на 20% ", сподели Венеция Ангова.

От ГЕРБ-СДС се оповестиха против предлагането да се таксуват бакшишите.

" Подобна мярка няма да докара до изсветляване на стопанската система. Ще сътвори по-скоро проблеми и спорове и ще трансформира гражадните на пракптика в едни сътрудници на данъчната администрация. нещо, което не трябва да се случва ", разяснява Теменужка Петкова.

Имаха и запаси към концепцията клиентът да откаже да заплати сметката си, в случай че няма публикуван касов бон.

" А това се надявам да е някаква смешка от страна на господин финансовия министър с налога върху бакшишите. Така, просто да развесели другояче скучната материя на данъчното законодателство ", сподели Любен Дилов.

Левицата прикани да бъде изтеглен целият данъчен пакет.

" В общи линии от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " настояваме предложенията да бъдат оттеглени като несъобразени с редица закони и представляващи условия за безсистемно пояснение, безпорядък и неустановеност, което ще даде непредвидимост за работодателите ", сподели Георги Гьоков.

От Движение за права и свободи обясниха, че имат доста запаси към данъчните закони, само че ще ги запазят за второто четене.

" Така че ние ще дадем гласа си за продължение на процедурата с, отново да кажа, ясно обрисувани червени линии. И ще предложим сред първо и второ четене кое да отпадне ", уточни Йордан Цонев.

От ПП-ДБ опазиха предлагането на финансовото министерство за облагане на гражданските контракти, а от " Възраждане " предвидиха влизане в дългова серпантина поради липса на действителни доходи.

" Няма никаква смяна. Има само смяна по тази причина органите на приходите да могат да откриват скрито трудово правно отношение ", сподели Искрен Арабаджиев - ПП-ДБ.

" Залагат се един кухи доходи, които няма да ги има, само че за сметка на това ще теглите нови заеми,вече лихвите ще бъдат напълно други ", отговори Цончо Ганев от " Възраждане ".

В коридорите на Народното събрание Делян Пеевски и Бойко Борисов обясниха за какво макар отхвърли на бюджетната и икономическата комисия да поддържат данъчните закони в пленарна зала ГЕРБ и Движение за права и свободи смекчиха тона.

" Ако господин Василев работи по метода, по който и сега и се договорим, че сред първо и второ четене това ще се случи, тогава ще действаме по един метод. Ако не се договорим - по другия метод, щото ние няма да трансформираме доносите в държавна политика, извинявайте. Държавна сигурност и Българска комунистическа партия ми пристигнаха до гуша с назначенията и в Столична община, и на всички места ", разяснява Борисов.

" Нищо не е неодобрено. Всичко може да се случи. Смятам, че няма да се стигне до такава степен. Между първо и второ четене ще има голям брой корекции, които ние ще предложим ", сподели Делян Пеевски.

Напрежение провокира и предлагането за намалявана не праговете за кешово разплащане от 10 000 на 5000 лв.. Въпреки рецензиите към пакета данъчни закони на кабинета, Народното събрание го одобри на първо четене.

" Философията, която ние залагаме в данъчните закони още от предходната година насам, е да събираме налозите, а да не ги подвигаме. Единственото нарастване на ставка в настоящите данъчни закони е данъкът на компании с оборот над 1,5 милиарда лева, което идва по евродиректива - от 10 на 15 % ", сподели финансовият министър Асен Василев.

Промените в данъчните закони влизат на второ четене в Народното събрание още идната седмица.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР