След 57 г. в Българската академия на науките (БАН) Националният

...
След 57 г. в Българската академия на науките (БАН) Националният
Коментари Харесай

НИМХ излиза от БАН с цялото си имущество на 1 януари 2019 г., бюджетът му - с 10% ръст

След 57 година в Българската академия на науките (БАН) Националният институт по метеорология и хидрология излиза от Академията с цялото си имущество и в цялостен състав. На 1 януари 2019 година Национален институт по метеорология и хидрология става независимо юридическо лице с бюджет в границите на бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН).

Преобразуването е записано в преходните и заключителни разпореждания на плана на Закон за държавния бюджет за 2019 година, който Министерството на финансите разгласява през вчерашния ден за публично разискване.

Бюджетът на новата конструкция ще се ръководи от ръководителя на Национален институт по метеорология и хидрология , написа в плана. Размерът му за 2019 година ще бъде повишен с 10% по отношение на настоящия, обясни за OFFNews министърът на образованието Красимир Вълчев .

" Бюджетът им ще е този, който са имали в границите на Българска академия на науките, повишен с общото нарастване на възнагражденията в обществения бранш – 10%. Оттам нататък дали ще им бъдат предоставени спомагателни средства в хода на осъществяването на бюджета е въпрос на благоприятни условия ", разяснява министър Вълчев.

Предисторията

Синоптиците желаеха Национален институт по метеорология и хидрология да излезе от Българска академия на науките през август в писмо до премиера Бойко Борисов. Те обясниха, че не са получили и стотинка от отпуснатите от държавното управление т. година спомагателни 15 млн. лв. за Българска академия на науките, че не могат да платят даже сметките си за ток и връзки и че има риск да спрат работа, като прекратят издаването на прогнозите за времето за страната и не предизвестяват за идни рискови феномени.

Общото заседание на Българска академия на науките разпределя държавните пари за Академията сред институтите. То взема решение на кои да даде повече и на кои - по-малко, според правила, признати от него по предложение на Управителния съвет на Българска академия на науките. Именно против правилата на разпределение, след чието използване Национален институт по метеорология и хидрология получава " стотинки ", недоволстват метеоролозите.

В писмото си до Борисов от август метеоролозите написаха, че Общото заседание и Управителният съвет на Българска академия на науките са " групови органи за управление, които имат всички права, само че не носят никаква отговорност за дейностите си ", които потвърдили, че  " Българска академия на науките няма управнически потенциал да управлява и поддържа национално виновни действия като тази, изпълнявана от Национален институт по метеорология и хидрология ".

След писмото бе проведена незабавно среща при премиера Борисов с присъединяване на министър Вълчев. Борисов даде период на двете страни да се спогодят, което не се случи. Започнаха митинги, а в същото време управлението на БАН прекрати мандата на шефа на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов. Ръководството на Българска академия на науките предложи изпълняващ длъжността да стане член кор. дн Костадин Ганев.

В последна сметка бе контрактувано Национален институт по метеорология и хидрология да излезе от Българска академия на науките. Правителството взе решение за това, а Българска академия на науките се съгласи.

Законът

Решението е отразено в проектозакона за бюджета за идната година, като в текстовете е записано още, че Национален институт по метеорология и хидрология е националната хидрометеорологична работа на Република България и не извършва функционалности по отношение на реализирането на изпълнителната власт.

Дейността му реализират работещи на трудови контракти чиновници, в това число заемащите университетски длъжности.

Уточнено е, че за Национален институт по метеорология и хидрология няма да важи възбраната за увеличение на общата бройка на личния състав на администрацията на изпълнителната власт, вписана в Закона за администрацията с корекция от септември т. година

" Считано от 1 януари 2019 година имуществото, архивът, както и всички права и отговорности, в това число и членствените правни отношения в национални, европейски и интернационалните организации по метеорология и хидрология, и правото да образова докторанти по упълномощени докторски стратегии, на Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките минават към Националния институт по метеорология и хидрология към министъра на образованието и науката ", написа в проектозакона.

Месец след влизането в действие на закона Министерски съвет би трябвало да утвърди устав за устройството и активността на Национален институт по метеорология и хидрология.

Текстовете в проектозакона съгласно министър Вълчев подсигуряват правоприемственост. 

" По наше мнение това е единственият метод, който подсигурява, че няма да прекъсне хидро-метеорологичното обслужване на страната и че от 1 януари Национален институт по метеорология и хидрология ще продължат да работят безпроблемно ", сподели той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР