След 32 промени на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие,

...
След 32 промени на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие,
Коментари Харесай

След 32 промени на закона: никой не знае колко са плажовете у нас и колко са частни

След 32 промени на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, осигуряващ обсега, устройството и ръководството на морските плажове, все още не може да се откри нито какъв брой са плажовете в България, нито кой се грижи за тях.Държавата удостовери публично, че за над 1/4 от българските плажове има искания за благосъстоятелност от частни лица, търговски сдружения и общини.Изпълнителната власт не знае какъв брой са морските плажове и се лута сред 320 ( Агенция по кадастър), 265 (Министерство на районното развитие) и 231 (Министерство на туризма).Системата за ръководство на морските плажове посредством концесии и наеми е неефективна – за 16 години от приемането на ЗУЧК едвам за 36% от площта на плажовете са открити стопани. Министерство на туризма, натоварено с ръководството на плажовете, не знае за това си обвързване и две трети от плажовете не се опазват и почистват.Съществуващото законодателство е едва, а използването му е неефективно. 
В края на януари 2023 година от Зелени закони представихa анализ, който уточни, че:
32 години след приемането на Конституцията на Р. България, определяща изключителната държавна благосъстоятелност върху плажовете, към момента не е ясно какъв брой са плажовете в България, като по калкулации нa Зелени закони те са не по-малко от 183;морските плажове заемат 14 213 декара. Използвайки данните от кадастралната карта от екоинициативата са открили, че 26% от тях, или 3811 декара се водят благосъстоятелност на частни лица и общини;Данни от държавното управление
Благодарение отговорите на Министерство на  туризма и Министерство на районното развиване и благоустройството на въпроси на народния представител Васил Тодев в този момент имаме малко по-ясна визия каква е обстановката съгласно изпълнителната власт.

От отговора на Министерство на туризма разбираме, че те съгласно министерството тяхната подготвеност е само възлагане на морските плажове на концесия или отдаването им чартърен, заради което нямат информация какъв брой са морските плажове, каква повърхност заемат и каква част от тях е благосъстоятелност на частни лица и общини. Според техни данни под концесия са отдадени 84 плажа на повърхност 4260 декара, а чартърен 49 плажа с повърхност 903 декара.

Според Зелени закони визията на Министерство на туризма за неговите отговорности по отношение на плажовете е погрешна. В член 7 на Закона за устройство на черноморското крайбрежие ясно е посочено от 2017 година насам, че " Морските плажове или елементи от тях, за които не е предоставена концесия, се ръководят от министъра на туризма "  (ал.4) и " Морските плажове, за които не е предоставена концесия или не са отдадени чартърен, се афишират със заповед на министъра на туризма за неохраняеми морски плажове годишно до 31 март. Заповедта се разгласява на интернет страницата на Министерството на туризма "  (ал.7).

Видно е че седем години откогато Министерство на туризма е отговорно за ръководството на морските плажове и отдаването им на концесия и наем, то към момента няма визия какви са неговите отговорности, нито  колко са морските плажове и каква повърхност заемат те. Все отново въз основата на показани данни в отгвора на депутатския въпрос и на заповедта на министъра на туризма за неохраняемите плажове за 2024 година можем да изведем извод че плажовете в България по данни на Министерство на туризма са 231. От тях 84 са под концесия, 49 са дадени чартърен, 95 са неохраняеми и 3 са за природосъобразен туризъм.

В отговора на министъра на туризма е предоставена информация и от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) по повод броя и собствеността на морските плажове. Според АГКК в България има 320 морски плажа с обща повърхност 14 134 декара, от които искания за благосъстоятелност има от общините за 216 декара и от частни лица и сдружения - за 3616 дка. Т

ези публични данни за 3832 декара недържавна благосъстоятелност в морските плажове или 27% от цялата повърхност на плажовете се приближават мощно до изчислената от Зелени закони. Данните от АГКК са значими, тъй като това е публично удостоверение на обстоятелството, че 32 години след приемането на Конституцията към момента липсва  действия от страна на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт да я приложат и към момента 27% от крайбрежната плажна линия не е изключителна държавна благосъстоятелност.

Тук би трябвало да отбележим, че нито един от стотината регионални шефове на областите Добрич, Варна и Бургас, изредили се на тези постове през последните три десетилетия, не е извършил отговорностите си по член 79 на Закона за държавната благосъстоятелност, задължавайки със своя заповед кметовете да анулират актовете за общинска благосъстоятелност върху морските плажове на тези 216 декара, за които имат искания общините.

От отговора на Министъра на районното развиване и благоустройството разбираме, че министерството е отговорно по издаване на актовете за изключителна държавна благосъстоятелност от 1997 година насам и за морските плажове са издадени 265 акта, вписани в регистъра на обектите изключителна държавна благосъстоятелност, воден от министерството.

От данните, предоставени от Министерството на туризма и Агенцията по кадастър, можем да създадем заключения по повод и по какъв начин се ръководят морските плажове в България. Според тях 30% от площта на морските плажове е отдадена под концесия, 6% е отдадена чартърен и в останалата 64 на сто от площта са неохраняеми, като на регионалните шефове е предоставено да провеждат водноспасителната активност. От тези плажове трите плажа за природосъобразен туризъм заемат 346 декара, а плажовете в резервата Ропотамо - 854 декара и те не могат да бъдат отдадени под концесия или наем. Техният дял е 8%.
Задължения на институциите по закон
Съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие на морските плажове се осъществят наложителни действия: обезпечаване на водното избавяне, по обезопасяване на прилежащата акватория, здравното и здравното обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж. За неохраняемите плажове и плажовете за природосъобразен туризъм, заемащи 64% от общата повърхност, министъра на туризма за 2024 година е упълномощил на регионалните шефове да провеждат само водноспасителната активност.

С последните промени в ЗУЧК регионалните шефове са виновни и за дейностите по защита, санитарно-хигиенно поддържане и възобновяване на плажовете за природосъобразен туризъм и плажовете в резерват Ропотамо. Това значи, че Министерство на туризма дава отговор за защитата, опазването и санитарно-хигиенното поддържане на 58% от територията на плажовете, според задължението си, несъмнено по закон, да ръководи тези плажове. Това обвързване се поражда от член 14 на Закона за държавната благосъстоятелност, задължаващ парцелите държавна благосъстоятелност, да се ръководят в сходство с предназначението им за потребностите, за които са предоставени, с грижата на добър собственик, като ръководството им включва правото на ведомствата да ги владеят, употребяват и поддържат от името на страната, за своя сметка и на своя отговорност.  Според нас, разглеждайки процедурите по публични поръчки и структурата на министерството, както и познавайки обстановката с чистотата и защитата на плажовете, това законово обвързване не се извършва в никаква степен.

От всичко гореизложено по повод ръководството на морските плажове можем да създадем два съществени  извода.
Първият е, че системата за отдаване на морските плажове под концесия и наем не е ефикасна – 16 години след нейното въвеждане и след 32 промени на закона, и откакто 2/3 от тялото на ЗУЧК касае само тази тематика  едва 36% от площта на плажовете е отдадена под концесия или наем.Вторият извод е, че законът за устройство на черноморското крайбрежие е посредствен, възлагайки на Министерство на туризма нетипични за централна държавна администрация функционалности като грижи за защитата и чистотата върху  58% от морските плажове.
Според Зелени закони недобро решение е и възлагането на регионалните шефове да правят водноспасителна активност върху неохраняемите морски плажове, както и природозащита и хигиенична поддръжка на плажовете за природосъобразен туризъм и плажовете в резерватите. Както посочихме в нашия разбор на последните промени на ЗУЧК, в този момент за опазването, защитата и поддръжката на резерват Ропотамо дават отговор както министърът на околната среда и водите, по този начин и регионалният шеф на Бургас, до момента в който за останалите предпазени територии – естествени забележителности и предпазени местности, ситуирани върху морските плажове, дава отговор министърът на туризма.

В умозаключение от Зелени закони вършат следните рекомендации по повод ръководството на морските плажове посредством Закона за устройство на Черноморското крайбрежие:
Да се планува основаването на обществен указател на морските плажове, от който жителите да могат да се срещат с техният брой, повърхност, тип, ограничавания за прилагане, ръководство, виновна  институция и техните контакти.Да се планува механизъм, посредством който да се компенсират частните притежатели на парцели в морските плажове, които да станат изключителна държавна благосъстоятелност, както е определила Конституцията.Да се дефинират ясно обществените услуги, които страната подсигурява на българските жители, ползващите морските плажове.Да се преразгледа системата за ръководство на морските плажове, при което Министерството на туризма и регионалните шефове са натоварени с нетипични функционалности за държавна администрация като обезпечаване на чистотата и водно избавяне. Системата за отдаване под концесии и наеми очевидно не е подобаваща в сегашния си тип и би трябвало да се промени.Министерството на околната среда и водите да поеме всички отговорности за запазване, защита и възобновяване на предпазените територии по Закон за защитените територии, ситуирани на морските плажове и върху дюните, ситуирани отвън плажовете.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР