След 2-часов дебат парламентарната комисия по бюджет и финанси отхвърли

...
След 2-часов дебат парламентарната комисия по бюджет и финанси отхвърли
Коментари Харесай

Актуализацията падна в комисия, ИТН се прегърна с ГЕРБ, ДПС и Възраждане -

След 2-часов спор парламентарната комисия по бюджет и финанси отхвърли на първо четене актуализацията на Държавния бюджет с 11 гласа " за " (ПП, Българска социалистическа партия и ДБ), 8 " срещу " (ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " ) и 3 " въздържал се " (ИТН) .

Законопроектът бе отритнат, защото се реализира тъждество. Това значи, че комисията ще излезе с отчет, в който предлага актуализацията да бъде отхвърлена.

Още при започване на съвещанието, при гласуването на дневния ред, ГЕРБ-СДС направи опит да отсрочи разглеждането на актуализацията: 



Основните параметри

В актуализацията е планувано приходите да се усилят с 1,645 милиарда лева . Също с 1,645 милиарда лева . ще се усилят и бюджетните разноски, поради което дефицитът от 4,1% се резервира.  Заложената инфлация е 11,9% , като се прогнозира забавяне на растежа на стопанската система от 2.9% до 150.949 милиарда лева В текстовете е заложено и увеличение на броя на работещите с 1,7%

Промените

В актуализацията главните промени са свързани с въвеждането на антикризисни ограничения: Сред тях - отпадане на Данък добавена стойност за хляба, за 1 година), понижаване на ставката за парно, топла вода и природен газ на 9% (за 1 година) и отстъпката от 25 стотинки за литър гориво (най-евтините бензин, дизел, метан и пропан-бутан) при зареждане до 50 литра. Друга смяна е заложената помощ за младите фамилии - усилва се размерът на данъчното облекчение за фамилии с деца от 4500 лева на 6000 лева годишно.

Освет това се увеличава прага за наложителна регистрация по Закона за Данък добавена стойност от 50 000 лева на 100 000 лева

По-висок данък за цигарите и тютюневите произведения

При нагреваемите цигари акцизът се покачва от 233 на 245 лв. на кг, което значи, че за всеки грам такива цигари повишаването е с към стотинка без Данък добавена стойност. При класическите цигари повишаването на акциза е от 177 на 187 лв., което при неофициални калкулации на специалисти може да докара до повишаване сред 20 и 25 стотинки за кутия. При никотиновите течности е заложен график на повишаване на акциза, който стартира от юли с 0,18 лв. за милилитър и нараства с по една стотинка до юли 2025 година, когато ставката към този момент ще бъде 0,21 лв. за милилитър. 

По искане на Асоциацията на производителите и вносителите на тютюневи произведения обаче нарастването на акциза на тютюневите произведения ще стартира от 1 септември, а не от 1 юли . Вицепремиерът се съгласи с това предложение и такава редакция ще бъде направена сред първо и второ четене.

Заеми за Булгаргаз и Булгартрансгаз

Предвидено е държавните газови сдружения " Булгаргаз " и " Булгартансгаз " да вземат държавно обезпечени заеми за общо 532 млн. евро. " Булгаргаз " ще вземе 150 млн. евро, с цел да обезпечи различни на съветските количества, а " Булгартрансгаз " - 382 млн. евро, които ще се употребяват за три плана - разширението на хранилището в Чирен, газовата връзка със Сърбия и с цел да си извърши отговорностите по европейска инструкция за изискванията за достъп до газопреносни мрежи.

Държавният дълг

Увеличава се таванът на държавния дълг - от 7.3 милиарда лева нов дълг за годината, до 10.3 милиарда лева С новия дълг ще бъдат рефинансирани идните заплащания през първото тримесечие на 2023 година по падежиращи държавни облигации на интернационалните финансови пазари. Вицепремиерът Асен Василев разгласи в петък, че в този момент изискванията за изтегляне на нов дълг са по-благоприятни и това е повода за вземането на трите милиарда в този момент, а не следващата година.

С смяната оптималният размер на държавния дълг към края на годината ще доближи 38.5 милиарда лева или 25.6% от Брутният вътрешен продукт.

Какво следва?

Още преди Министерски съвет да одобри актуализацията на бюджета на постоянното си съвещание през вчерашния ден, трите проектозакона бяха разпределени на комисии. След като всяка от тях гласоподава бюджета, той ще влезе за първо гласоподаване в зала. 

Спънките обаче започнаха още в парламентарните комисии на първо четене:, а в районната комисия пък актуализацията бе отхвърлена - при гласуването се стигна до 8 гласа " за " и 8 " срещу " - ГЕРБ-СДС, Има Такъв Народ, Движение за права и свободи и " Възраждане ". Така това ще е първата комисия, която ще излезе с негативен отчет.

След като мине първото четене в комисии, актуализацията влиза на първо четене в зала. След това текстовете ще се върнат за редакции сред двете четения във водещите комисии. Именно там се чака да се появи поредното политическо наддаване за повече пари. За крайното решение ще е нужно болшинство, каквото към този момент ръководещите нямат - от Има Такъв Народ през вчерашния ден оповестиха, че ще поддържат единствено обществените ограничения. Заради това е под въпрос освен дали актуализацията ще мине до 27 юни, както желае държавното управление, само че дали законопроектът въобще ще мине, а в случай че да - с какви редакции и признати от какви болшинства.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР