След 19 години в Република Северна Македония започва историческо преоброяване

...
След 19 години в Република Северна Македония започва историческо преоброяване
Коментари Харесай

Колко са българите в РСМакедония? Преброяването ще премери заблудата и страха

След 19 години в Република Северна Македония стартира историческо преоброяване на популацията, което ще покаже и етническата картина в страната. Преброяване в страната ще се организира от 1 до 21 април.

В края на януари т. година президентът Стево Пендаровски подписа закона за новото броене и разгласи, че чака процесът да не бъде политизиран и получените резултати да дават отговор на ползите на общото развиване, с цел да могат да образуват дълготрайни тактики във значими области за страната.

И въпреки македонските ръководещи да настояват, че преброяването е освен това от нормално броене на етническите общности, това ще бъде главният тест за страната. То към този момент провокира разнопосочни сигнали от страна на опозицията и подозрения, че ще даде реалистична картина.

Албанците заплашиха, че могат да не признаят преброяването, в случай че се окажат под 20% от популацията на страната. Според изследването от 2002 година те са 509,083 (25.17%). Депутатът Арбър Адеми, който е някогашен министър на образованието и науката, показа данни за броя на учениците преди четири години. Според тях 64.22 на 100 от учениците, записани през образователната 2017/2018 година, са македонци, а 32.15 на 100 - албанци.

В Северна Македония няма българско малцинство. На последното броене едвам 1417 души (0.073%) се самоопределят като българи. През последните 10 години обаче над 70 000 жители на Северна Македония са взели български паспорти, като съвсем всички молби за поданство са на база български генезис.

Новото броене в страната съответствува със засилена антибългарска реторика поради разногласието за общото ни историческо минало и българското несъгласие за участието на РСМакедония в Европейски Съюз. Нараснаха и случаите на тормоз над българите там. По тези горещи тематики, беседваме с Владо Тренески - македонски публицист, ръководител на Гражданско съдружие " Интеракция " Владо Треневски и един от създателите на " Бяла книга за езиковия спор сред България и Република Северна Македания " *.

 Владо Тренески
Владо Тренески

- Какво е смисъла на това броене и очаквате ли да покаже същинската картина на етносите в страната и по-специално на македонските българи?

- Това броене е доста значимо и за албанците, и за македонците, и за българите. Аз ги деля изкуствено, само че сигурно на това броене ще се окажат повече българи. Казвам го с безспорна сигурност, че няма да са към 1500 души както през 2002 година Тогава аз бях един тези, които се вписаха като българин.

Колко ще се вдигне броят на българите в преброяването в страната, аз не мога да кажа, само че той ще бъде параметър на заблудата и страха в страната т.е. до каква степен този боязън и терзание - човек да се впише като българи, са преодолени. Защото доста са българите в страната, които не се вписват като такива по простата причина, че по-късно са подложени на тормоз. Вие виждате какво стана и в този момент в страната с Васил Гарванлиев.

- Да, казусът с македонския представител на Евровизия Васил Гарванлиев докара до следващата антибългарска реторика откакто намерено съобщи българския си генезис.

- Гарванлиев е следващото доказателство за принудително наложения македонизъм от Коминтерна и обвързваните с него форми на репресии към хората с българско съзнание в страната. Така че аз съм сигурен, че освен това броене няма да бъде реализиран същинският брой на хората, които са с българско съзнание поради страха.

Ще ви дам образец. Ние написахме Бялата книга за езиковия спор сред България и РСМ, станахме доста известни и щяхме да стартираме да се тормозим. Мислехме, че ще сме в центъра на антибългарската реторика, само че се появи казусът с Гарванлиев. След него ще има различен. Това е цяла гама от компании на " влияние ", бедна е фантазията ви за тях, които не стопират.

- От какво се опасява Скопие, с цел да поражда такива форми на репресии?

- От ремонт на македонизма - признание на виновността за насилсвеното му налагане. Знаете, че македонският език е натрапен с указ на тогавашната комунистечски партия. Сега те би трябвало да преминат през цялостен катарзис на всичко това, само че те не желаят да го изживеят.

- Скопие можеше да извлече дивиденти с Гарванлиев пред Брюксел, в случай че не беше тази антибългарска реторика? Защо не прозряха това?

- Това не е първият случай, в който РСМакедония изпраща собствен представител на състезанието с различен етнически генезис от тъй наречените " македонски ". Страната беше представлявана в " Евровизия " от Калиопи Букле, която е с румънски генезис, Адриан Гаджа - с албански генезис, Тияна Дапчевич, която е сръбкиня и в душата си, Есма Реджепова, която е ромка. Т.е. няма никакъв проблем да преставляват Македония на " Евровизия ", в случай че си сърбин, турчин, албанец, влах и какъвто и да е различен, само че в случай че си българин, ти нямаш право да представляваш страната в нищо, нямаш право да си процъфтяващ, нямаш условия за естествена работа и живот.

- Това ми припомня на анулирания закон за отбрана на македонската чест в страната?


- Въпреки анулацията му, този закон в никакъв случай не е спирал да работи действително в страната. Ще ви напомня, че в него се отхвърля понятието македонски българин. Затова България би трябвало да желае да се отворят всички тези архиви от Сърбия преди приемането й в Европейски Съюз, с цел да се видят кои са палачите на българите в Македония.

Ето, България отвори всички досиетата на сътрудниците на някогашната Държавна сигурност и всички не престават да живеят, значи не е толкоз ужасно, само че би трябвало да се знае истината. Не споделям, че всичко е напълно, само че по отношение на Сърбия и РСМакедония, България е отворена книга, до момента в който при останалите - досиетата се отварят целеустремено и за съответни хора. И до момента в който тези Авгиеви обори не се изринат, нищо няма стане. И при Зоран Заев това не стана, и при Любчо Георгиевски не стана.

- Любчо Георгивски даде положителни оферти за превъзмогване на " българското несъгласие " по разногласието сред София и Скопие, само че те породиха антибългарска реторика, което докара даже до парадокса, академик от македонската акадения на науките да съобщи, че българският език произлиза от македонския.

- Любчо Георгиевски постоянно се появава в някакви специфични сериозни моменти, защото той е влъхва и визионер, само че най-голямото връщане на страната обратно стана откакто той докара Никола Груевски и неговия психо-кокаинов братовчед Сашо Миалков, от което 11 година ние не видяхме бял ден в Македония.

- Вие сте един от съавторите на Бялата книга за езиковия спор сред двете страни. Кои са главните неточности в дипломацията на двете страни и къде е разковничето за разрешаване на спора? Каква е Вашата прогноза за разрешаването на спора?

- Посланието на Бялата книга за езиковия спор е Скопие да признае цялата истина. И в тази връзка най-голямата грешката в българската дипломация е, че от позицията, че правдата е на нейна страна и целия свят знае това, реши да бездейства. А що се отнася до македонската дипломация, за мен такова нещо не съществува, тя е някакъв бранш на Белград. Докато това нещо не се почисти, ние няма да забележим бял ден, приказвам за човешкия фактор и наличието му в междуправителствените комисии.

Скопие прати в НАТО представител на сръбските служби и те го върнаха като им споделиха, че не могат да му дадат този документ. Това е методът на Скопие.

 Екологичен потенциал отхвърли антибългарската корекция в отчета за районен съд Македония Виж още

От последните събития околу импортираната корекция от левите и зелените във Екологичен потенциал ясно се вижда, че те работят като политическа мафия и към момента се пробват да промият мозъците на хората в Македония с лозунги от вида, както във най-хубавото време на Коминтерна.

А. Народът е безпаричен и гладен, няма ваксини, а те не пестят средства, с цел да корумпират европейски и балкански служители, дипломати и депутати.

Нужна е истината и отворянето на архивите, а не разпределяне на куфарчета с национални пари. Аз не съм оптимист, че това ще стане скоро, най-малко в околните 5-6 месеца, тъй като задачата им е да бъде изтрито всичко българско в Македония, диря да не остане от българското в страната. Няма опасност за някой, който не съществувал в никакъв случай. Те са си македонци, аз не оборвам това, те дано се пишат и марсианци, в случай че желаят, само че техният национализъм и тази шизофрения аз назовавам шовинофрения, която се вижда и в това какво се случва с Гарванлиев и всички тия обиди, които се изляха.





По мотив преброяването щи ви кажа още нещо. През 70-те години от Западните околности по документи влизат в Македония 21 хиляди българи и откакто влизат изчезват. Ние това желаеме, да забележим къде са изчезнали тези хора. Също какво става и в този момент с македонските българи, по какъв начин ги мачкат, с това ще се заемем, само че ни би трябвало юридическа помощ и юристи от страна на България, с цел да изготвим лист на тези хора, да отворим досиетата и да покажем какво се случвало с тях и по какъв начин ги мачкат и в този момент, колкото е допустимо да се помогне на всеки нуждаещ поотделно. Това е истината и в случай че не я извадим, ще изчезнем, тъй като в този момент се случва това, което ставаше преди 120 години в Беломорска Македония и Тракия - пречистване под лозунга на Павлос Мелас " Българин да не остане ".



- Доколко е допустима намесата на Брюксел в този проблем?

- Независимо от Брюксел, без значение от който и да е, би трябвало да извадиме истината. Това, което приказват някои историци, че България има териториални искания е цялостна неистина. Чакайте бе, хора! Македония съществува с помощта на България. Ако България не беше признала първа република Македония, никой нямаше да я признае и щеше в този момент да е като Косово. И в този момент, внезапно, България е зложелател!? Ние не би трябвало да се помиряваме с това и като хора, и като като страна.

* Бяла книга за езиковия спор сред България и Република Северна Македония е проучване на трима създатели от Република Северна Македония, трима от България и по един от Албания и Сърбия. Тя е в следствие от установената уязвимост в българската позиция във връзка с бъдещата евроинтеграция на Скопие, която анонсира систематичното заличаване или подправяне на българското културно-историческо завещание и нарушаването на човешките права в предишното и през днешния ден. Дават се съответни образци от документи на Министерство на вътрешните работи в Скопие, удостоверяващи преследването на българския литературен език в наши дни, както и фалшификации, които се насаждат измежду подрастващото потомство посредством настоящите все още учебници.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР