След 18 часа заседание правната комисия на 48-ото Народно събрание

...
След 18 часа заседание правната комисия на 48-ото Народно събрание
Коментари Харесай

След 18-часово заседание правната комисия в НС гласува за връщане на хартиената бюлетина

След 18 часа съвещание правната комисия на 48-ото Народно заседание върна хартиената бюлетина. Тъмните стаички се заменят с паравани, ЦИК усилва състава си от 15 на 25 души и ще се трансформира след всеки парламентарен избор.

Общественият съвет към Централната изборна комисия престава да съществува. Район " Чужбина " няма да има. Това са единствено част от над 100 оферти, които правна комисия одобри в среднощния си маратон. 6 часа лиши връщането на хартиената бюлетина. Без изненада болшинството утвърди предлагането на Българска социалистическа партия за връщането на смесената форма на гласоподаване - с машина и с хартиена бюлетина. За гласоподаваха всички 12 представители на така наречен коалиция " хартиена бюлетина " - ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, а срещу бяха 11-те депутати от " Продължаваме Промяната ", " Демократична България ", " Възраждане " и " Български напредък ". Това значи, че в секциите с над 300 гласоподаватели жителите ще могат да избират по какъв начин тъкмо да упражнят правото си на избор - дали с устройство за машинно гласоподаване или с хартиена бюлетина.

Предложението на " Продължаваме Промяната " за обособени секции, в които да се гласоподава или на машина или с хартия не събра нужната поддръжка. Предложението на Движение за права и свободи за цялостна анулация на гласуването със сегашните машини беше подкрепено единствено от представителите на придвижването, 16 депутати гласоподаваха " въздържал се ".

Мнозинството в правната парламентарна комисия реши още разписките от машинния избор да се трансфорат в " бюлетини " и устройствата да не издават систематизирани данни за вота в края на изборния ден. Вместо това членовете на секционните комисии ще броят на ръка " бюлетините от машинното гласоподаване " и по този начин устройствата се трансформират в принтери. Това стана мотив за спор - от " Продължаваме Промяната " попитаха какво ще стане, в случай че се окаже, че има 150 бюлетини от машините, а пък по лист са дали своят вот 100 души. Броенето и попълването на протоколите ще се излъчва онлайн, само че видеонаблюдението няма да се записва на електронен притежател. Не беше призната и концепцията на Демократична България да бъдат основани преброителни центрове, които да регистрират резултатите вместо секционните комисии.

Темата с това на интернет страницата на ЦИК да се разгласяват имената на техниците, които обслужват машините, докара до замяна на реплики. Като преди този момент като подкрепление в правна комисия пристигнаха Асен Василев и Калина Константинова от " Продължаваме Промяната ", както и Делян Добрев от ГЕРБ. На предлагането за регистриране на техниците. Асен Василев изиска с подигравка в уеб страницата на ЦИК да се вписват и разносвачи, печатари и охранители. По предложение на ГЕРБ дефинитивно беше отстранен регион " Чужбина ".

От Движение за права и свободи споделиха, че в чужбина има към 2 милиона българи и би трябвало да има няколко такива региона. Около 1 часа през нощта ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия отхвърлиха да прекратят съвещанието и да продължат в различен ден. В знак на митинг „ Възраждане " напуснаха съвещанието. В последна сметка на разсъмване в четвъртък измененията в Изборния кодекс бяха признати на второ четене в правна комисия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР