След 13-годишно прекъсване варненското дерби се завръща на арената на

...
След 13-годишно прекъсване варненското дерби се завръща на арената на
Коментари Харесай

Радостин Станев: Спартак върви в правилния път и ще победи в дербито

След 13-годишно спиране варненското дерби се завръща на арената на българския футболен хайлайф. Спартак против Черно море е повече от мач за град Варна, а страстите преди дуела тази събота доближават своята пределна точка. В оставащите броени дни до варненското дерби Gong.bg ще ви показа гледните точки на редица някогашни футболисти, треньори и ръководители, имали опцията да се допрян по един или различен метод до специфичната магия на варненския футболен конфликт. Всеки един от гостите ни ще показа своите мемоари от мачовете сред Черно море и Спартак, ще направи оценка на историческата значителност на това дерби в българския футбол и ще опита да предвижда крайния му свършек.

Следващият ни събеседник е актуалният треньор на вратарите в Славия Радостин Станев. Възпитаник е на ДЮШ на Спартак Варна, а блестящите му изяви на вратата на „ соколите “ са единствено началото на респектиращата кариера на Станев, минала в тимове като ЦСКА, Локомотив София и Легия Варшава. Той има сериозна роля за възраждането на Спартак, като е измежду хората с основополагащи дейности за връщането на клубния стадион и подготвителната база назад в владеене на „ сините “.

За спомените му от варненското дерби:

Като младеж съм имал доста дуели – на детско, юношеско равнище, младша, старша възраст. Искам да споделя нещо, което малко хора го знаят, а точно, че ние бяхме дружно в спортно учебно заведение и бяхме в един клас, единствено момчета. Бяхме 13 футболисти от Спартак и 13 от Черно море и до ден сегашен сме в отлични връзки. Това е доста значимо, тъй като виждам, че се нагнетява някакво напрежение, което е безусловно ненужно. Това дерби персонално ние от Спартак го чакаме от доста години. Борихме се доста години да върнем Спартак там, където му е мястото и извънредно доста се веселя, че още веднъж ще има варненско дерби и че Спартак върви в верния път. Дай Боже, откъм точки да реализират задачата да останат в групата, тъй като там се случват доста хубави неща. Изключително доста съм благополучен и поради това, че имам някакъв принос за цялата работа. В България нормално тези неща се не помнят, знам го. Признателност не чакам от никого. Спомням си момента, в който преди доста години нямаше безусловно никакъв тим Спартак, бяха в окръжните групи. Аз и едно момче – Стефан Калименов, с който сега съм в неприятни връзки, за жалост, само че това са си наши работи, бяхме единствените двама, които седнахме и направихме някакъв проект по какъв начин можем да помогнем и да върнем Спартак там, където му е мястото. Никой не вярваше, че това може да се случи – да си върнем бази, игрища и да се случи това, което е сега, а точно Спартак да бъде още веднъж в елита на България, където в действителност му е мястото. Изключително съм благополучен за това, което се е случило. Виждам, че надграждат, бази направиха. Да, липсват точки и резултати, само че играят доста по-добре, откогато Киселичков е треньор и просто малшансът им попречи в много мачове.

За историческата значителност на варненското дерби:

Нека се върнем на смисъла, което за нас от Спартак е голямо. Ние го чакаме този мач доста години. Няма по-хубаво нещо от това! Както има софийско дерби, даже са няколко, има пловдивско дерби, на което съм усетил неповторимата тръпка, до момента в който бях треньор в Локомотив Пловдив. Варненското дерби също е от значимите в България. Аз персонално имах опция да играя едно дерби, тъй като когато играех в Спартак, тогава Черно море бяха в Б група и нямах тази опция. Когато се прибрах след доста години в чужбина, с цел да оказа помощ на Спартак да резервира статута си при майсторите, имах опция да играя едно дерби на „ Тича “, което приключи 0:0. Имах щастието да завърша мача без гол, всички играхме доста мощно, а страстта беше страхотна! Аз персонално, като видях нашата аудитория, целият бранш беше цялостен, се разплаках от страст. Треньорът на вратарите ми сподели: „ Какво ти става, ти си играл такива мачове на всякакво равнище? “, а аз му крещя: „ Тръпката е по-различна! “. Аз от дете, още 7-годишен, от първи клас съм в този тим и съм обвързван. Винаги ще бъда обвързван, тъй като на мен това ми е детската обич и това ми е на сърцето и постоянно ще бъде!

За страдание Спартак много години отсъства заради какви ли не аргументи от групата на майсторите. Време е към този момент и младите да видят смисъла, еуфорията, страстта от този мач, за което съм уверен, че ще бъде на едно доста високо равнище. Апелирам само към Черно море и Спартак, най-много към нашата аудитория в Спартак – дано не се стига до някакви ексцесии и нелепости. Това е футболен празник за Варна и се надявам да няма безусловно нищо, което да способства за отрицателния процес на дербито.

Прогноза за крайния резултат на дербито:

Моята прогноза ли? Естествено, ще бъде малко пристрастна. Време е Спартак да победи. Както споделих, Спартак играе при Тодор Киселичков сносно, откогато той стана треньор, взеха и качествени футболисти. Лично моята прогноза е 2:1 за Спартак.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР