След 13 години чакане, ето че България и Румъния най-после

...
След 13 години чакане, ето че България и Румъния най-после
Коментари Харесай

Франс прес: След 13 години чакане, ето че България и Румъния най-после влизат в Шенген

След 13 години очакване, не щеш ли България и Румъния най-сетне влизат в Шенген, отбелязва Франс прес в изчерпателен материал. 

Двете страни публично влизат на следващия ден в тази огромна зона за свободно придвижване, написа организацията. Франс прес обаче напомня, че има едно доста изключение освен това влизане и това е контролът по сухопътните граници, който ще бъде непокътнат за огромно неодобрение на водачите. 

Причината за това изключение е ветото, наложено от Австрия, единствената страна членка на Европейски Съюз, изразила възражения, водена от опасения за приток на претенденти за леговище.

Но все пак отчасти присъединение към Шенген по въздух и по море, този стадий има мощно алегорично значение, отбелязва Франс прес.

" Това е въпрос на достолепие ", споделя Стефан Попеску, специалист по интернационалните връзки, основан в Букурещ.  " Всеки румънец, когато трябваше да застане на обособена опашка от останалите жители на Европейски Съюз, усещаше, че отношението към него е друго ", добавя той пред Франс прес. Експертът прибавя, че това присъединение към Шенген ще благоприятства още повече интеграцията в Европейски Съюз и прибавя, че това е значим стадий, макар че той се случва късно. 

Тридесет и пет годишният българин Иван Петров, работещ в бранша на маркетинга във Франция, дефинира също влизането в Шенген по въздух и море като една стъпка напред, икономисване на ненужно губене на време и по-малко стресиращи пътувания в вероятност.

В публикацията на Франс прес се разказва и по какъв начин се приготвят личният състав на летището в Букурещ за присъединението на Румъния във въздушния Шенген. На това летище множеството полети идват от Шенгенската зона. Летищните екипи се приготвят цяла седмица за тази дребна гражданска война, която ще настъпи на следващия ден. Допълва се, че се планува усилване на личния състав, който ще прави инспекции на случаен принцип, по-специлано на малолетни лица, с цел да се избегне трафик на хора. Разположените на летището чиновници ще бъдат там и с цел да направляват пасажерите, и с цел да разпознават тези, които може да се опитат да изоставен нелегално Румъния.

Защото двете балкански страни би трябвало да покажат, че на тях може да се разчита с вярата, че възраженията на Австрия ще отпаднат и те ще станат напълно членки на Шенгенската зона, в която над 400 милиона души могат да пътуват  свободно, без инспекции по вътрешните граници, показва Франс прес.

В публикацията се напомня, че Хърватия, влезнала след Румъния и България в Европейски Съюз, които са еврочленки от 2007 година, ги е изпреварила във влизането в Шенген, присъединявайки се към тази зона през януари 2023 г. 

С влизането на България и Румъния, Шенгенската зона, основана през 1985 година, ще наброява към този момент 29 членки - 25 от 27-те страни членки на Европейски Съюз и съседите му - Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Изключени от този развой, обаче водачите от бранша на междуродните транспорти по суша не крият гнева си.

Чакането продължава от 8 до 16 часа на границата с Унгария и от 20 до 30 часа с България, като има пикове на тридневно очакване и в двата случая, се споделя в официално съобщение на един от главните румънски синдикати в този бранш. В изказването се приказва и за колосални финансови загуби. " Търпяхме 13 години, търпението ни се изчерпва ", предизвестява генералният секретар на Националния съюз на автомобилните превозвачи от Румъния Раду Динеску.

Франс прес отбелязва, че същото неодобрение има и от страна на български работодатели в бранша. " Само 3 % от българските артикули са изпращани по въздух и море, а останалите 97 % се движат по суша ", споделя пред Франс прес Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). " Следователно сме на 3 % в Шенген и не знаем на коя дата ще получим позволение за цялостно присъединение ", добавя той. Васил Велев чака прогрес до края на годината, само че се притеснява от следствията от парламентарните избори, планувани за края на септември в Австрия, в миг в който консервативният австрийски канцлер Карл Нехамер би трябвало да се оправи с възходящата, съгласно социологическите допитвания, известност на крайната десница.

Но във всички случаи и в София, и в Букурещ гледат на утрешния стадий на присъединение към Шенген като на един необратим развой. " Ясно е, че става дума за един необратим развой ", съобщи при започване на март румънският вътрешен министър Каталин Предою и прикани за привършване на този развой през 2024 година, написа Франс прес в аналитичния си материал, озаглавен " България и Румъния с единия крайник в Шенген ".

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР