Славното минало на един от най-важните римски градове на Балканите

...
Славното минало на един от най-важните римски градове на Балканите
Коментари Харесай

Римски гладиаторски игри ще се проведат край Варна

Славното минало на един от най-важните римски градове на Балканите напълно скоро още веднъж ще се върне в модерна Девня с Осмия древен фестивал " Марцианопол – животът в Древния град “.

На 19 октомври Античният амфитеатър ще стане сцена на зрелищни битки, антични ритуали и доста впечатляващи осъществявания на групите за исторически възстановки от България и чужбина.

Както постоянно входът за фестивала е безвъзмезден.

" Преди повече от две хилядолетия, през есента, когато войските се завръщали в Рим от поход, започвал основният празник в империята – Римски игри (Ludi Romani). Тази есен гостите на нашия фестивал ще се допрян до бита, културата и военното дело на народите, населявали територията на днешна Девня и покрайнината “, разяснява кметът на общината Свилен Шитов.

От 10:00 до 18:00 часа в съботния ден феновете ще станат очевидци на гладиаторски дуели, военни ритуали, демонстрации на легионерски строй и конна езда, с присъединяване на българските сдружения Via Preatoria (София), " Авитохол “ (Варна), Ludus Luperkalis (Ямбол), " Мадарски конник “ (Обзор), " Величие “ (Варна) и гостите от Румъния Nokors (Букурещ), Asociatia Culturala Tomis (Констанца) и Ludus Apulensis (Алба Юлия).

На фестивала ще бъдат показани античната музика на музикална групировка " Фрея “, както и старинни занаяти, храни и питиета, присъщи за интервала на Римската империя. През целия ден публиката ще може да преглежда лагерите на участниците, а който желае - самичък да си създаде накит, да си отсече монета или да стреля с лък на особено обособено стрелбище.

ПРОГРАМА на ФЕСТИВАЛА

10:00 – Официално откриване;

10:30 – Представяне на траки и скити - ритуали и конни демонстрации;

12:00 - Легионерски лагер – показване на воинските обичаи и бита на легионерите (Поселение към лагера – търговски пазар и механа – нрави и обичаи; Керамична работилница – презентация на керамиката през вековете);

13:00 - Кулинарна презентация и дегустация на храни, присъщи за интервала на Римската империя, презентация на вино и подправки;

15:00 – Римски гладиаторски игри;

16:00 – Военни ритуали, бойни практики и военни сблъсъци;

17:00 – Представяне на античната музика от музикална групировка " Фрея “;

18:00 – Закриване на фестивала.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР