Славата на Джакомети се дължи основно на неговите скулптури. Смятан е

...
Славата на Джакомети се дължи основно на неговите скулптури.
Смятан е
Коментари Харесай

Изложба в Копенхаген представя творчеството на Алберто Джакомети

Славата на Джакомети се дължи главно на неговите статуи.

Смятан е за един от най-значимите художници на XX век. Създава най-скъпата статуя, продавана на търг – „ Сочещият човек “, която през 2015 г е продадена за над 141 милиона $. Но обсегът на изкуството му е доста по-широк.
Той беше на първо място ваятел, само че е рисувал и доста картини. Когато посетите музеи в Европа и Съединените щати, ще видите негови статуи в сбирките им. Така че множеството от нас го възприемат като ваятел, само че в творчеството му има и доста картини, скици, рисунки и други.
Томас Ледербал Педерсен – основен куратор на изложбата

Подредена в съдействие с фондация „ Джакомети “ в Париж, изложбата „ Това, което се вижда на пръв взор “ съдържа 90-ина произведения. Тук са някои от шедьоврите на майстора като „ Носът “, „ Клетката “, „ Ходещият човек “. Има и по-малко известни творби, които рядко са излагани пред аудитория.

Заедно те дават неповторима визия по какъв начин Джакомети оформя своя креативен натюрел.
Френският публицист и стихотворец Андре Бретон е споделил: „ Всеки знае по какъв начин наподобява главата “. Всъщност това е огромната главоблъсканица за Джакомети по това време и по-късно. Той не знае по какъв начин наподобява главата, не знае по какъв начин наподобява фигурата и се пробва да стигне до същността на това, което вижда човек. Как разпознавате една фигура като такава, когато я видите? – това занимава създателят.
Томас Ледербал Педерсен – основен куратор на изложбата

В началото на 30-те години на XX век Джакомети се отдръпва от сюрреалистичното въодушевление по вътрешния свят на индивида и вместо това стартира да се интересува от физическата действителност.

През Втората международна война намира леговище в Швейцария, защото не може да се върне в окупирания Париж. След 1941 г художникът поддържа връзка с френските философи Жан-Пол Сартр и Симон дьо Бовоар. А философските въпроси за положението на индивида стартират да играят централна роля в неговото творчество.

Изложбата в националната изложба в Копенхаген ще бъде отворена за феновете до 20 май.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР