Слънцето излъчва ниски честоти, които биха звучали като музика или

...
Слънцето излъчва ниски честоти, които биха звучали като музика или
Коментари Харесай

Слънцето издава звуци, наподобяващи пеене

Слънцето излъчва ниски честоти, които биха звучали като музика или пеене, в случай че не беше галактическият вакуум, написа сп. " Астронъми енд астрофизикс ".

До този извод са стигнали учени от Института " Макс Планк " за проучване на Слънчевата система и университета на Гьотинген в Германия. Изследователите са проучили данни за 10 години, събрани от Обсерваторията за слънчева динамичност на НАСА, предава Българска телеграфна агенция. 

Тези " музикални трептения " пораждат, когато Слънцето се върти към оста си. Тъй като то не е твърдо тяло, а се състои от газообразна плазма, скоростта на въртене е друга за другите му географски ширини.

Скоростта на въртене е най-голяма на екватора и се равнява на 25,34 земни дни, а най-малка е наоколо до полюсите - съвсем 38 дни. Това погрешно въртене, наречено диференциално, кара разнообразни области на Слънцето да резонират между тях, излъчвайки съмнения с естествена, предвидима скорост.

Преди повече от половин век учените откриват бързи вибрации на Слънцето, сходни на " високи " ноти. Те се появяват циклично - почти на всеки пет минути.

Сега откривателите са разпознали " ниски музикални трептения ", свързани с цикли с дълготрайност 27 дни, което подхожда почти на скоростта на въртене на Слънцето към оста му.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР