Слънчевото затъмнение от 21 август миналата година е предизвикало вълни

...
Слънчевото затъмнение от 21 август миналата година е предизвикало вълни
Коментари Харесай

Слънчевото затъмнение от август миналата година е раздвижило йоносферата

Слънчевото затъмнение от 21 август предходната година е провокирало талази в най-горната част на земната атмосфера, които са следени за първи път от откриватели, заяви организация Юнайтед прес интеренешънъл. 

Затъмнението над Северна Америка беше следено освен от милиони хора, само че и от 2000 позициониращи датчика, конфигурирани по пътя му от експерти от обсерваторията " Хейстак " на Масачузетския софтуерен институт и от университета в Тромсьо, Норвегия. 

Данните от датчиците потвърдиха догатките на експертите. Бързото изстудяване и загряване на йоносферата, породено от спирането и появяването на слънчевите лъчи, образувало V-образни атмосферни талази, сходни на тези, предизвиквани от движеща се във вода лодка. " И pследването разкри комплицираните връзки сред Слънцето, Луната, земната неутрална атмосфера и йоносферата и показва непрекъснатите свързващи процеси сред другите съставни елементи на земната атмосфера ", пишат учените в сп. " Geophysical Research Letters ". Тези талази са планувани теоретично още през 60-те години на предишния век, само че за първи път тяхното битие е потвърдено.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР