Слънчевото затъмнение на 8 април бе зрелище, наблюдавано от десетки

...
Слънчевото затъмнение на 8 април бе зрелище, наблюдавано от десетки
Коментари Харесай

Какво разбраха учените от слънчевото затъмнение?

Слънчевото затъмнение на 8 април бе представление, следено от десетки милиони хора онлайн и най-малко още толкоз - онлайн. То обаче даде опция на учените за някои много значими проучвания.

Мисията на НАСА за атмосферни разстройства към пътеката на затъмнението (APEP), кръстена на египетския господ на мрака Апофис, изстреля три възвръщаеми ракети на 322 километра в йоносферата.

Целта е да се изследват евентуални разстройства в йоносферата по време на слънчево затъмнение. " Това е електрифициран район, който отразява и пречупва радиосигналите и също по този начин въздейства на сателитните връзки, до момента в който сигналите минават през него ", сподели ръководителят на екипа Aroh Barjatya от Embry-Riddle Aeronautical University във Флорида в изказване.

" Разбирането на йоносферата и създаването на модели, които да оказват помощ ние предвиждаме разстройства е от решаващо значение, с цел да подсигуряваме, че нашият свят, който от ден на ден зависи от връзката, работи безпрепятствено. "

Четири вторични инструмента са събрали информация за плътността на заредените и неутралните частици преди, по време и след затъмнението. За разбора на събраните данни е належащо време. Учените обаче чакат, да открият капацитет за разстройства. Това е по този начин, тъй като сходен опит по време на отчасти слънчево затъмнение от 2023 година посочил съществуване на слаби аномалии.

Съвпадането на пика на слънчевата интензивност със затъмнението разреши наблюдението на изригванията на нашата звезда. Описвайки слънчевите изригвания като колосални изпускания на сила, Европейската галактическа организация акцентира тяхното пораждане, когато силата, съхранявана в усукани магнитни полета, ненадейно се отприщи. Тези детонации могат да нагреят материали до милиони градуси за минути, излъчвайки набор от радиация, в това число радиовълни, рентгенови лъчи и гама лъчи.

Наблюдаваните изригвания са с размер неведнъж по-голям от планетата ни.

Екип от Института по астрономия при Българска академия на науките също се включи в наблюденията на явлението. Пълните слънчеви затъмнения предлагат единствената опция за проучване на слънчевата корона посредством фотографски наблюдения от Земята, сподели за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия при Българска академия на науките и катедра " Астрономия " при СУ " Св. Климент Охридски ".

Затова е всекидневно екипи от целия свят да се стичат към местата, откъдето ще премине сянката на Луната, т.е. откъдето ще се следи цялостна фаза, и то с оптималната дълготрайност, разясни той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР