Слънчевото изригване на 6-ти септември т.г. се оказа най-мощното от

...
Слънчевото изригване на 6-ти септември т.г. се оказа най-мощното от
Коментари Харесай

Мощно слънчево изригване блокира GPS комуникациите

Слънчевото изригване на 6-ти септември т.г. се оказа най-мощното от 12 години насам. То е предизвикало известни проблеми на някои земни технологии, измежду които и GPS връзките, оповестява сп. New Scientist.

Ново леке на Слънцето демонстрира какъв брой дребна е Земята

Астрономи откриха най-малката звезда до момента

Космическите задачи през 2016 година - вижте равносметката в нашата ГАЛЕРИЯ

В продължение на към час GPS връзките от страната на Земята, ориентирана към Слънцето по това време, не са работили. Причината е тяхното блокиране от мощната вълна частици от Слънцето.

Най-красивите фотоси на затъмнението в "Инстаграм "

Пълните слънчеви затъмнения стават все по-голяма необичайност

Това е обикновено разследване при по-мощни изригвания. Възможни са още спирания и повреди на енергопреносната мрежа, проблеми в сигнала от други спътници и други Освен с GPS връзките, при последното изригване, проблем е имало и с високочестотните радиопредаватели.

След няколко дни мощното изригване ще се отрази на Земята и по още един метод. То ще докара до още по-красиво и блестящо северно зарево.

.@NASASun just emitted two significant solar flares! Check them out here: https://t.co/lTHUe26FC1 pic.twitter.com/ENRObXdvPH
— NASA Goddard (@NASAGoddard) September 6, 2017
Мощта на последното изригване е X9.3 по скалата на НАСА. Това е и най-мощното сходно изригване от 2005 година насам, когато НАСА е отчела X17. Най-мощното слънчево изригване в документираната история остава това през 2003 година, когато е регистрирано X28. Всъщност, то може и да е било по-силно, само че това е максимумът на премерване на уредите на НАСА, като всички от тях са били претрупани.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР