Слънчевата система от край време очарова човечеството. Ето няколко любопитни

...
Слънчевата система от край време очарова човечеството. Ето няколко любопитни
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Слънчевата система

Слънчевата система от край време очарова човечеството. Ето няколко любопитни обстоятелството за планетите:
Една от милионите звезди във Вселената, Слънцето отстои на 150 млн. км от Земята. То съставлява топка от нажежени газове, с температура на повърхността 5000 градуса.

Меркурий е най-малката планета от Слънчевата система и една от най-близките до Слънцето, лишава й почти 88 земни денонощия, с цел да го обиколи.
Земята е планетата, на която е вероятен живот, подобен, какъвто го познаваме. Подложена е на радиация, другата мощ на която предизвиква температурни промени.
„ Червената планета " Марс се следи елементарно от Земята в дадени моменти. На Марс няма океани, по тази причина повърхността му реагира доста по-бързо на топлината, предавана от Слънцето.
Най-голямата планета от Слънчевата система Юпитер надвишава размера на Земята почти 1300 пъти. Повърхността му е газообразна.

Пръстените на Сатурн са въртящи се парчета от лед и скали. Той е най-леката планета и в случай че би могъл да се пусне във вода, би останал да плава на повърхността й.

Уран е открит от астронома Уилям Хершел през 1781 година Най-големият от деветте му пръстена е необятен 50 км.

Намиращ се на към 1600 км от орбитата на Уран, Нептун е съвсем толкоз леден, колкото откритият Космос.
Плутон е систематизиран като планета джудже през 2006 година, дружно с по-голямата 2003 UB313. Плутон е още по-отдалечен от Слънцето от Нептун. Церера (в астероидния пояс) също е планета джудже.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР