Слънчевата и хелиосферна обсерватория (SOHO) – един проект, създаден със

...
Слънчевата и хелиосферна обсерватория (SOHO) – един проект, създаден със
Коментари Харесай

Вижте как Слънцето унищожава комета

Слънчевата и хелиосферна обсерватория (SOHO) – един план, основан със взаимното съдействие сред Европейската галактическа организация (ESA) и NASA – следи заличаването на една комета.

През миналия уикенд колкото по-близо се е доближавала до Слънцето, толкоз по-ярка е ставала самата комета, до момента в който най-после топлината не е достигнала прекалено високи стойности и обектът не е бил погубен.

Кадри от събитието бяха споделени в мрежата от слънчевия физик доктор Кийт Стронг.

Доста комети минават извънредно близо до Слънцето. Само SOHO е разкрила над 4000. За да успееш да издържиш на топлината, която нашата звезда излъчва при перихелия – най-близката точка до Слънцето – би трябвало да притежаваш забележителна маса. Една комета може да преживее сходно нещо, само че тя ще се лиши от забележителна част от своята маса. Освен това в този миг яркостта ѝ може да нарасне дотам, че да можем да я забележим с невъоръжено око от Земята.

Повечето околослънчеви комети като тази водят началото си от една от ярките Велики комети. По време на своето първо странствуване през Слънчевата система тя се разпада на голям брой дребни парчета. Смята се, че през 371 година прочие н.е. Аристотел и Ефор виждат точно нея. По всяка възможност няколко от по-големите комети, които сме засичали през последните два века, са в действителност фрагменти от този по-голям обект. Това са парчета, известни още като околослънчеви комети от фамилията Кройц, и въз основата на наблюденията, осъществени от SOHO, нито един от по-малките фрагменти не е претърпял прекосяването през перихелия.

Ако заличаването на една комета не ви е задоволително зрелищно събитие, можете да се насладите и на това коронално изхвърляне на маса от противоположната страна на Слънцето. В момента звездата ни навлиза в своя най-много и нейната интензивност нараства доста.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР