Слънчевата енергия се преобразува по-ефективно благодарение на революционен наноматериал, създаден

...
Слънчевата енергия се преобразува по-ефективно благодарение на революционен наноматериал, създаден
Коментари Харесай

Създадоха нов екологичен наноматериал, който може да доведе до революция в електронните устройства

Слънчевата сила се преобразува по-ефективно с помощта на революционен наноматериал, основан от испански учени.

Екип от откриватели от Института по въглеродна химия към Испанския народен съвет за научни проучвания (CSIC) е постигнал забележителен прогрес в основаването на ефикасни и екологично устойчиви електронни устройства. Учените са съумели да открият специфична композиция от два наноматериала, вследствие на която се получава хибриден артикул, който трансформира светлината в електричество и назад доста по-бързо от обичайните материали. Резултатите от проучването са оповестени в списанието Chemistry of Materials.

Новият материал съставлява едноизмерен проводящ полимер, наименуван политиофен, ловко интегриран с двуизмерната производна на графена, известна като графенов оксид. Новият хибриден материал има неповторими свойства, които дават обещание да подобрят успеваемостта на оптоелектронните устройства, като да вземем за пример екраните на смарт устройствата и слънчевите панели.

„ С нашата нова тактика за синтез полимерът придобива характерна конструкция под формата на наночастици, които могат да бъдат разпръснати във вода, което спомага за подсилване на връзката с листовете графенов оксид “, изяснява водещият откривател на плана доктор Волфганг Мазер. „ Това води до промени в електрическото държание на полимера, като доста усилва електрическата му успеваемост “.

Д-р Ана Бенито, един от ръководителите на плана, акцентира:

„ Открихме, че новите материали дават опция за извънредно бърз електронен трансфер, толкоз бърз, че в началото не успяхме да го проследим със общоприетите способи “.

Този прелом в софтуерния свят дава обещание обилни вероятности за разнообразни софтуерни приложения, в това число основаването на интелигентни гъвкави екрани, портативни електронни устройства и високоефективна електронна хартия.

Авторът на научната работа, откривателят Едуардо Колом, декларира:

„ Устройствата, основани благодарение на този нов материал, ще имат по-висока успеваемост, понижено тегло, нараснала еластичност и по-голяма непоклатимост, като по едно и също време с това се употребяват екологично чисти материали с изключителни електрически свойства “.

И още това изобретение ще спомогне за възстановяване на успеваемостта на органичните слънчеви кафези посредством хващане на повече слънчева светлина по по-ефективен и доходоносен метод.

Синтезът на новия хибриден материал съставлява значима стъпка към устойчивостта, тъй като се базира на потреблението на вода като разтворител, заобикаляйки използването на токсични химикали, които нормално се употребяват в актуалните методологии. Откритието има огромен капацитет да понижи въздействието върху околната среда, обвързвано с производството на електронни устройства.

Освен това, употребяваната тактика за синтез може да бъде разширена до други проводящи полимери, като по този метод предизвиква значими последствия в софтуерните приложения. Това изобретение съставлява значимо достижение в устойчивото планиране на нови архитектури за високопроизводителни оптоелектронни устройства.

Новите наноматериали могат да намерят необятно приложение в най-различни сфери – от генериране на сила до създаването на биологични датчици от напълно нов вид.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР