Слагат свои хора в администрациятаЗаведени са дела за неправомерно уволнение

...
Слагат свои хора в администрациятаЗаведени са дела за неправомерно уволнение
Коментари Харесай

Новата власт назначава повече, отколкото уволнява

Слагат свои хора в администрацията
Заведени са каузи за непозволено уволняване на стойност 357 хиляди лева

15 млн. лева за хора на цивилен контракт

Чистка на фрагменти и слагане свои хора в администрацията са създали от служебното държавно управление и министрите от кабинета на премиера Кирил Петков. Това излиза наяве от писмен отговор на премиера Кирил Петков на въпрос на народния представител Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС.

В интервала от 12 май 2021 година, когато властта мина в ръцете на служебното държавно управление, до края на 2021 година едностранно от администрацията са били уволнени 1528 души. Става въпрос за хора, които са били уволнени от централната администрация - министерства, държавни комисии и организации. Допълнително по тяхно предпочитание са съкратени още 2298 души, демонстрират данни от справката на премиера. Като би трябвало да се има поради, че доста хора избират да си тръгнат по лично предпочитание, вместо да бъдат уволнени. В тази връзка от писмения отговор излиза наяве, че 271 държавни чиновници на управителни длъжности и висши държавни чиновници по тяхно предпочитание са били преназначени или преместени на по-ниска служба.

В отговора си министър председателят Кирил Петков показва, че числеността на политическите кабинети в министерствата и организациите е 188 щатни бройки. През 2021 година два пъти са прекратявани правните отношения на всички, назначени в политическите кабинети.

Много от уволнените хора са потърсили правата си в съда. 151 души, на които едностранно са прекъснати служебните или трудовите правни отношения са завели каузи за непозволено уволняване. Общата стойност на желаните от тях компенсации е над 357 хиляди лева

Направените съкращения в администрацията не са за по-ефективна работа и оптимизация на личния състав, излиза наяве от отговора на премиера, тъй като броят на назначените хора е по-голям от този на отстранените. От 12 май 2021 година до края на предходната година по трудово или служебно правно отношение в администрацията са назначени 3916 души. Допълнително за интервала са подписани 17 416 цивилен контракта.
Важно конкретизиране е, че в посочения брой цивилен контракти са включени 14 804 контракта, които са подписани от Националния статистически институт с външни лица по отношение на преброяването на популацията и жилищните здания, което беше направено през предходната година. Но даже и без да броим преброителите, министерствата и организациите са сключили 2612 цивилен контракта с външни за тях хора.

Общата стойност на подписаните цивилен контракти за интервала от 12 май до края на предходната година е 15,291 млн. лева От тях 10,114 млн. лева са изплатени от Национален статистически институт на наетите преброители. Но останалите 5,117 млн. лева са по цивилен контракти на другите ведомства.

Най-много кадрови промени е имало в Министерство на вътрешните работи. От 12 май 2021 година до края на предходната година в министерството са уволнени 682 души, по лично предпочитание са си тръгнали 604, а още 123 по тяхно предпочитание са били назначени на по-ниски длъжности. Същевременно по служебно или трудово правно отношение в Министерство на вътрешните работи са назначени 1111 души, а на цивилен контракт са наети още 502-ма души.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР