Слагат автоматични дефибрилатори в 20 бензиностанции, разположени по магистралитеБлизо 10

...
Слагат автоматични дефибрилатори в 20 бензиностанции, разположени по магистралитеБлизо 10
Коментари Харесай

10 хиляди души годишно получават сърдечен арест в България

Слагат автоматизирани дефибрилатори в 20 бензиностанции, ситуирани по автомагистралите

Близо 10 000 души в България годишно получават неочакван сърдечен арест, като за доста огромен % от хората той се случва отвън болнично заведение Това демонстрират данните на фондация „ Първите три минути “, предава Българска телеграфна агенция.

Сърдечен арест поражда, когато естествената работа на сърцето спре заради електрическа малфункция. Това предизвиква неочаквана загуба на кръвообращение и води до неналичието на приток на О2 към мозъка.

Използването на дефибрилатор през първите 3-5 минути от прекъсването на сърцето усъвършенства възможностите за оцеляване с 50-70%, а незабавната му приложимост може да докара до 90-95% преживяемост.

Ето за какво автоматизирани дефибрилатори за оказване на първа помощ при сърдечен арест са конфигурирани в 20 бензиностанции, ситуирани по автомагистралите и директните пътища в страната. Те са елементарно налични и забележими, тъй че при потребност личният състав и посетителите на бензиностанциите да имат бърз и пряк достъп до животоспасяващото съоръжение.

При инсталирането на апаратите е извършено и образование по европейски стандарти на личния състав, което включва познания и на практика умения за различаване на положението. Кардиологът и ръководител на Българския съвет по ресусцитация проф. доктор Иво Петров приветства самодейността.

През март предходната година дефибрилаторите бяха инсталирани в специфични шкафове в четири метростанции - на „ Орлов мост “, на стадион „ Васил Левски “, на „ Сердика “ и на НДК в София.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР