Слагаме предпазен щит на асансьора до края на годината, или

...
Слагаме предпазен щит на асансьора до края на годината, или
Коментари Харесай

Слагаме предпазен щит на асансьора до края на годината, или ходим пеша

Слагаме защитен щит на асансьора до края на годината, или вървим пешком.

Собствениците и живеещите в здания, които не са инсталирали защитен щит под кабината на асансьора до края на годината, от 1 януари 2024 година ще би трябвало да се качват пешком до горните етажи. Причината е, че „ ползвателят и лицето, което поддържа лифта, са длъжни да спрат неговата употреба и да уведомят районния отдел на Главна дирекция „ Инспекция за държавен и механически контрол ”. Това планува настоящата Наредба за безвредна употреба и механически контрол на асансьорите, в случай че нямат защитен щит.

От януари Държавната организация за метрологичен и механически контрол стартира инспекции и в случай че открие в жилищни здания асансьори без защитен щит, ще стопира подемника и ще наложи санкция от 100 до 2000 лв. и тарикатлъкът ще излезе солено на живеещите в постройката. Предпазният щит или удължение на кабината се изисква от европейска инструкция, транспонирана в българското законодателство.

Средната цена на щита и слагането му е 350 лв.. Но поддържащата асансьора компания или механик желаят разнообразни суми, стана ясно от изследване на „ Телеграф ”. Домоуправител на жилищна постройка в квартал „ Банишора “ заяви, че техният механик му споделил през май, че в случай че постави защитното приспособление до септември, ще им коства 300 лв., а по-късно цената е 600 лв.. За постройка с 24 жилището монтирането ще коства сред 12,50 и 25 лв. на домакинство.

Глобата, в случай че асансьорът работи без щит, е от 100 до 2000 лв..

Щитът защищава хората от рухване в шахтата при засядане на асансьора сред етажите, когато пасажерът реши да излезе от кабинката и скочи на стълбищната площадка, каквито случаи има. Безопасното държание е той да се обади на техника по поддръжката и да изчака неговото идване и обезпечаване на безвредно овакантяване на кабинката. За публичните и фирмените здания срокът за слагане на подобен щит изтече на 31 декември 2018 година.

В България има сред 90 000 и 120 000 жилищни асансьора. Не се знае какъв брой от тях към този момент са инсталирали защитен щит под кабината. Информацията ще стане ясна при годишните инспекции на асансьорите през идната година.

70-80% от жилищните асансьори са рискови и част от тях са за прекъсване, сочат данни на Българската асансьорна асоциация. „ Крайно време е да бъдат обезопасени 90 000 рискови асансьора, аз ще спомагам с самостоятелна експертиза от европейски контролен орган ”, разяснява за в. „ Телеграф “ Валентин Маринков от Българската асансьорна асоциация.

Друг значим пропуск при асансьорите в жилищни здания в България е неналичието на втора врата на кабинката на асансьора. Поставянето й би било допустимо с план, финансиран от Плана за възобновяване и резистентност, което асоциацията е предложила.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР