Сладоледът, някога бил специално удоволствие за монарсите и аристокрацията, днес

...
Сладоледът, някога бил специално удоволствие за монарсите и аристокрацията, днес
Коментари Харесай

Интересни факти за сладоледа

Сладоледът, в миналото бил особено наслаждение за монарсите и аристокрацията, през днешния ден е типичен десерт, обичан по целия свят. Вече може да му се насладим в разнородни усети, измежду които са по-традиционните като ванилия, както и по-нестандартните, каквито са сладоледът от мача и боза да вземем за пример. И поради все по-новите усети, които производителите измислят, и млечните други възможности, които съществуват, сладоледът продължава да написа история.

Историята на произхода му обаче, се оказва, че е по-голяма мистерия, в сравнение с бихме предположили. Вероятно множеството хора по света си мислят, че този десерт идва от Италия. И всеки, който е на това мнение, в действителност е в неточност.

Истината е, че заслугата за изобретяването на сладоледа не може да бъде приписана на нито един човек. Във времето са популяризирани доста истории за Марко Поло, който е донесъл сладолед в западния свят, само че в поддръжка на това изказване в реалност няма исторически доказателства.

Повечето култури по света обаче имат свои ранни версии на студено и сладко лакомство. В Китай да вземем за пример е позната напитка, която се прави с охладено мляко, ароматизирано с камфор. В Индия пък е било известно кондензираното замразено мляко. В Италия са имали замразен сок с ледена консистенция, а пък в Щатите се е правел сладолед от сметана и яйца.

Според History.com ледените питиета и десерти съществуват минимум от 4000 година прочие н. е. и има сведения, че римският император Нерон (37-67 година сл. н. е.) се е наслаждавал на ледени освежителни питиета с мед.

Студените питиета са били известни и в ислямския свят. Думата " шербет " в действителност идва от турския термин за типове подсладени питиета, постоянно охлаждани с лед.

Що се отнася до първите европейски сладоледи, е много евентуално те настина да са били направени в Италия, само че това се случва чак при започване на 1600 година До средата на века те са част от банкети, състояли се в Париж, Флоренция, Неапол и Испания. През 1672 година пък се счита, че сладолед е бил сервиран на крал Чарлз II, а малко по-късно, през 1694 година неаполитанецът Антонио Латини разгласява рецепта за млечно сорбе, подправено със захаросана тиква.

След това сладоледът прекосява Атлантическия океан и се озовава в Съединени американски щати през 1744 година Смята се, че Томас Джеферсън, който и бил посланик в Париж, е имал рецепта за френски сладолед, а до края а живота си разказва едвам 10 разнообразни предписания. За вафлената фунийка пък се знае, че добива известност, когато е показана на Световния панаир в Сейнт Луис през 1904 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР