Сладко с аромат на мандарини и ром - захарно изкушения,

...
Сладко с аромат на мандарини и ром - захарно изкушения,
Коментари Харесай

Мандаринено сладко с ром

Сладко с мирис на мандарини и ром - захарно изкушения, на което искаш да се отдадеш

Необходими Продукти

За сладкото


● мандарини - 1.500 г сладки /сорт Сацума или Клементина/
● кафява захар - 450 г
● портокали - кората и сока от 1 бр.
● канела - пръчица

За карамела


● ром - 50 мл /Бакарди - ябълка или златен/
● захар - 3 с.л. за карамела
● мандарини - 100 мл сок

Начин на подготвяне

Измивам мандарините с четка и ги подсушавам. Изцеждам 450 мл сок от част от плодовете. Другите обелвам, почиствам усърдно от власинки. Нарязвам на късчета.

В емайлирана или стъклена тенджера, подобаваща за случая, изсипвам първо сока от плодовете /предпочитам го, вместо водата, наситеният цитрусов мирис е неустоим/, сока от портокала и добавям захарта.

Във вързопче от марля слагам кората от портокала и пръчицата канела. По време на варенето те ще насищат сместа с аромати. Разбърквам с дървена лъжица, до момента в който течността се редуцира 2/3 от общото количество.

Тогава добавям нарязаните късчета мандарина. Намалявам силата на огъня и оставям сладкото да къкри до нужната плътност. Пресипвам го в бурканчета, като оставям два пръста място за карамела.

Подготвям съд, в който изсипвам сока от плодовете и шупвам, до момента в който течността остане 50 мл, тогава прибавям захарта и рома.

С този балсам допълням буркана с готовото сладко. По принцип аз не прибавям лимонена киселина, тъй като прибирам в ледник и го консумираме бързо.

Ако се консервира за по-дълго време, 10 минути, преди да се смъкна от котлона се прибавя 1/2 ч.л. лимонена киселина. Да ви е сладко!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР