Сладкият 3D-шедьовър от Игра на тронове тя създава за 20

...
Сладкият 3D-шедьовър от Игра на тронове тя създава за 20
Коментари Харесай

Весето, която удиви Лондон с тортите си

Сладкият 3D-шедьовър от „ Игра на тронове ” тя основава за 20 дни и коства 200 паунда


Как бихте нарязали торта, която съставлява превъзходен престол, построен целия от мечове, и възвишен змей, закривен към него? Да, сладкият шедьовър, който е в 3D вид, в действителност пресъздава паметния сериал „ Игра на тронове “, както мнозина биха се досетили. Но сходно нещо, което е същинско произведение на сладкарството, не зная по какъв начин бих могла да срежа на късчета и да ги слага в чинийки пред гостите ми… В никакъв случай не бих желала да скапва това цветно захарно знамение.

Ей такива са всички торти, които прави една българка в Лондон. Веселка Беширова сега е същинска сензация в британската столица. Толкова доста поръчки получава, че 24 часа не й стигат, и колкото и да не желае, към този момент отхвърля на клиенти.
 01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  31  32  33  34  35  36  37
Весето идва в мегаполиса единствено преди 5 години, разочарована от всичко, което се случва в родината, и без да вижда излаз за себе си и дъщерята тийнейджърка. Като всяка майка, желае най-хубавото за детето си и един ден се разсънва сутринта с решението, че отпътува в чужбина. Твърдо. Без даже да има концепция по какъв начин и къде, само че връщане обратно няма. Съдбата обаче си знае работата. Веси се обажда на сестрата на някогашния си брачен партньор, която сега работи в Лондон, да я попита по какъв начин стоят нещата там. Без да има и визия, само че прави това в деня, в който тя таман си е купила билет за София с решението да се завърне в България и търси кой да я замести. Така Веселка получава нейната работа – гледане на три деца. Заживява в фамилията им, има си стаичка и получава мизерните 120 паунда на седмица. Важно е да уточним, че българката идва в британската столица без да знае езика – е, със ресурс от малко думи, и с 200 паунда в джоба. В Лондон учи езика в придвижване и влага всяка стотинка (пенс) от парите си в някакъв материал за правене на торти – през ден тя складира в стаичката си я точилка, я някоя формичка или каквото и да е, което може да й свърши работа. Започва да пуска фотоси във фейсбук, въпреки и с неприятно качество, на торти, които е правила в България. С който и да се запознае, споделя за тортите си и демонстрира фотосите. В фамилията, където живее и работи, взема решение да направи мъфини за едно от децата в учебно заведение, някой път и торта. И по този начин нещата потеглят.

След година и нещо напуща фамилията и наема квартира дружно с българка, с която се среща в Лондон. Тя пък й поръчва сладкиш за своя другарка и по този начин Весето прави първата си огромна торта в Лондон – с рози на два етажа и с фигура на момичето от горната страна. Когато техни познати виждат сладкото прелъщение, ахват и стартират и те да й поръчват. И още, и още… През това време Весето работи – чисти къщи. „ Когато си на повече години и не знаеш езика, е обикновено да не можеш да се класираш на никое място ”, отбелязва тя пред „ Труд ”. И отново потегля от нулата.

Съдбата обаче още веднъж й се усмихва, тъй като попада на необикновено семейство, което й предлага много добра оферта за гледане на детето им по 12 часа дневно. В другите 12 часа Веселка, несъмнено, прави торти. Почти не спи, само че извършва всички поръчки в период. Клиентите са във екстаз от неповторимите 3D торти, които българката прави. Снимките в обществените мрежи стават същински шлагер.

Весето си прави визитки и ги раздава на всички места. Започват и първите поръчки от британски фамилии, които са нейни клиенти и до момента. Като цяло работи с българска група – БГмами-Англия, към този момент си има и сериозен контингент от клиенти.

„ В Англия за 3D тортите общо взето се работи с подготвени сухи блатове с лека намазка с маслен крем или малко шоколад – те нямат сиропиране, нямат и усет, карат го единствено на визия ”, споделя Веселка. Врачанката (Весето е от Враца) обаче се старае и усетът да е толкоз добър, колкото хубав е външният им тип. Минимум 90% от тортата е безусловно ръчна направа. В Лондон съвсем на всички места тортите се вършат с доста калъпи – молдове, с тях сладкишът ставал много бързо. Весето обаче ги употребява доста рядко, тъй като държи на авторската визия. Тя не работи с подготвени блатове или сухи смеси. Всичко прави на момента и то с артикули от високо качество. Има си предписание – никакъв шоколадов мус, всичко е от същински белгийски шоколад.

Със смях си спомня за единствената претенция, която е имала до момента, поради …шоколада. Подпийнала компания от възрастни по време на един детски рожден ден взема решение, че тортата е направена с алкохол и незабавно й пишат по телефона ядосани. Весето със ужасно успокоение им се извинява и споделя, че незабавно ще им върне парите, само че държи да занесат парче от тортата, което способените органи за изследват от какво е направено. Оказва се, че до момента никой от компанията не е ял торта с такова високо качество и даже не познава усета на белгийския шоколад, който всички взели за алкохол. След като изтрезнели на сутринта, последвали толкоз доста извинения, а след ден същото семейство даже поръчало нова торта за другото си дете.

Тортите, които Веселка прави, в действителност са неповторими, а някои от тях са безспорни шедьоври. Повечето от концепциите за тях са нейни. Никога не рисува авансово, тъй като по време на работата всичко се трансформира. Разбира се, в огромна помощ е художественото й обучение – тя е приключила Художествената гимназия в София, а по-късно и Академията със компетентност фина керамика, порцелан и стъкло.

Всяка торта си има лична история. Може би най-трудната до момента е 3D-то от кино лентата „ Игра на тронове ”. Някои от фигурите за нея Веси създава почти… 20 дни. Това се постанова, тъй като би трябвало да стегне една основа, да се натрупа друга и по този начин да се наслоява фондана. Фондан се назовава захарното тесто, което несъмнено, може да се хапва. На някои места има напълно лека структура от тел. Много от сътрудниците й употребяват стиропорена основа за фигури, тя – не. Никакви подложки, всичко от тортата се яде. „ Игра на тронове ” е и най-скъпото й произведение – клиентът платил 200 паунда за нея.

Най-странната торта, която е правила, е, откакто получава фотография на чашите и чинийките за детския празник. Майката безусловно няма никаква концепция какво желае, даже не знае и какъв усет желае да е сладкиша. Точно от фотографията Весето измисля тортата, която съставлява два етажа с самодива от горната страна и с украса от чашките и чинийките. Получило се същинско украшение.

Шевната машина е различен шедьовър на врачанката. Оказва се, че майката на нейна клиентка идва от Рим в Лондон на посетители, с цел да празнува рождения си ден. Жената е дизайнерка на облекла в Италия и Весето незабавно предлага да й направи торта във тип на шевна машина. Резултатът е приказен. Напоследък футболната тематика в тортите е безспорен шлагер. През ден би трябвало да прави топка на обичан тим – Ливърпул или Манчестър, а българска клиентка напълно скоро си поръчала топка на обичания й „ Дунав-Русе ”.

Фотоапарат за професор по снимка, канго за строител, сешоар за фризьорка… Какви ли не чудеса прави българката. За детските диаманти в сладкарството пък да не приказваме. Всички пишат с екстаз на интернет страницата й и във фейсбук, че няма нещо, което Веселка да не може да направи. Често се случва разтревожени майки да звънят и да я молят да пристигна да нареже тортата, тъй като не знаят по какъв начин. Деца пък плачат и не дават никой да пипа подаръка им, тъй като ще го скапват. Само преди дни детето, което Весето продължава да гледа по 12 часа дневно, изрично декларирало, че желае през целия ден да си играе с аления двуетажен рейс – това е обичаната му играчка, само че се оказва, че тя му е направила изненада – торта. Разбира се, съвсем като същинска.

Българката твърдо е решена и към този момент е подготвена – ще стартира личен бизнес. И компанията й ще се споделя Your Cake (твоята торта). Има самочувствието, че е по-добра от сътрудниците си. През смях си спомня моментът, когато отишла преди години да кандидатства за работа в един от огромните сладкарски цехове в Лондон. Собственикът й дава задача да направи …Барак Обама. И Весето основава 25-сантиметрова фигура – американският президент, застанал на естрада. Всички ахват, само че не я вземат на работа. Мъжът изтъкнал основателна причина – напълно искрено й споделя, че не може да й даде парите, които Весето ще му поиска…

Историята на тази българка в действителност е невероятна, както целият й живот. Дъщеря е на един от най-хубавите художници във Враца – починалият към този момент Илия Беширов, основател и първи шеф на Художествената изложба в града, някогашен ръководител на Съюза на художниците там. Започва да се занимава със сладкарство наложително, откакто се постанова да смени специалността си, поради здравословен проблем. Когато с сътрудници приготвят керамични калъпи за една галерия, съумява да задържи с ръката си падаща статуя, тежка към 200 кг. Следва разпъване на ръката, потегля по лечебни заведения и лекарят й споделя, че цяла година ще би трябвало да върви с шина на ръката, проблемите не престават и се постанова да размени керамиката с …правене на торти. Попада инцидентно на публикация за ваятел художник за украса на торти. Дори не знае, че съществува сходно нещо, само че отива на изявление в сладкарница „ Лагуна ”. Назначават я още на идващия ден. До този миг обаче Весето в никакъв случай в живота си не е правила торта и още нещо доста значимо: тя не обича и не яде сладко. Единствените торти, които от време на време купува, са за дъщеричката й Ия. След година работа, Весето сменя сладкарницата и отива в известната къща за торти „ Пчела ”. Там към този момент с изключение на декорацията, в която е станала познавач, се научава и по какъв начин се прави самата торта. И няма по какъв начин – стартира да тества и да пробва сладкото.

В Лондон Весето работи сама – не може да си разреши да наеме различен човек, само че и това ще стане, уверена е тя. Единствената, която й оказва помощ, е майка й Йорданка, която й гостува в Лондон през зимните месеци – пече ми блатовете ”, хвали я Веселка. А дъщерята Ия, към този момент е на 19 и учи в АРТ-колежа в Кенсингтън, оказва помощ й с почистването след готовите торти. Макар постоянно да се случва да не спи по 30-40 часа, с цел да смогне с поръчките – тя продължава всеки работен ден по 12 часа да гледа момченцето.

Веселка е заредена с оптимизъм. И няма по какъв начин – в Лондон има работа за всички, стига да знаеш какво искаш и да не се предаваш. „ Зная че в този мегаполис има доста и страхотни сладкари, само че аз не съм по-лоша от тях ”, уверена е българката, заредена с голям хъс стартира идната си торта шедьовър.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР