Сладкари в Германия започнаха с приготвянето на традиционния немски сладкиш

...
Сладкари в Германия започнаха с приготвянето на традиционния немски сладкиш
Коментари Харесай

Немски сладкари започнаха да месят коледни щолени

Сладкари в Германия започнаха с приготвянето на обичайния немски сладкиш – щолен, който наложително участва на трапезата за Коледа в западната страна.

Въпреки че има към 3 седмици до Коледа, немските сладкари споделят, щоленът се подготвя от в този момент, с цел да стане задоволително апетитен до 25 декември.

Щоленът е първият коледен сладкиш, който се подготвя за празника. Той може да бъде подготвен, много преди да бъде употребяван, защото може да престои в найлонова опаковка до 45 дни без да промени вкусовите си качества.

Студеният щолен се завива във фолио и компактен найлонов плик. Държи се на изсъхнало и студено място.

 Щолен

Щоленът е обичаен за Германия коледен сладкиш, като се счита, че домакините го подготвят към този момент 540 години. Сладкишът е доста апетитен, а изобилието от сушени плодове го вършат и доста потребен.

За приготвянето му ще са ви нужни 500 грама брашно, 100 грама захар, 7 грама суха квас, 250 грама прясно мляко, щипка сол, 2 ванилии, 50 грама сушени вишни, 30 грама сушени череши, 20 грама сушени сини сливи, 40 храма бадеми, 40 грама смлени орехи, 200 грама разтопено масло, кора от 1 портокал, кора от 1 мандарина, марципан и пудра захар за поръсване.

Всички артикули без марципана и орехите се заместват на тесто в дълбока купа. След като се замеси, тестото се оставя да втаса, до момента в който не удвои размера си.

След това се разточва и върху него се изсипват орехите и марципана. Тестото се завива на две и се слага в тава, покрита с хартия за печене.

Отгоре се покрива с забрадка или фолио и се оставя да втаса още 1 час. След това щоленът се покрива с фолио, с цел да не изгори, и се пече при умерена фурна за към 50 минути.

Докато е още топъл, щоленът се намазва с масло и се поръсва щедро с пудра захар. След това се опакова в найлон и фолио, където може да престои чак до Коледа. Така ще можем да му се насладим за празника, без да се постанова да се въртим часове наред към печката.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР