Слабото търсене на кокаин по света изправи дори производителите на

...
Слабото търсене на кокаин по света изправи дори производителите на
Коментари Харесай

Цената на коката падна, производителите в Колумбия едва си купуват олио и ориз

Слабото търсене на кокаин по света изправи даже производителите на дрогата пред компликации и терзания по какъв начин ще се грижат за фамилиите си. Един от тях е 36-годишният Карлос, производител на кока в Колумбия.

Той е принуден да държи под леглото си килограми от скъпата паста, употребена за произвеждане на кокаин. Обикновено противозаконният тайник би коствал хиляди долари, само че неочакваният дефицит на купувачи го е оставил на изсъхнало.

Карлос не е същинското му име – производителят е поискал да остане неизвестен заради боязън от репресии от страна на въоръжените групировки, настоящи наоколо до фермата му в Ллоренте в южния колумбийски департамент Нарино, където от ден на ден дребни производители на кока се тормозят по какъв начин ще си изкарват прехраната.

Покрити с драскотини ръце, групи от „ raspachines “ или опитни берачи на кока напредват с огромна скорост през морето от зелени култури в Ллоренте. След като бъдат събрани, листата на коката стигат до Карлос, който ги вари на дребна печка дружно със примес от химикали, до момента в който се получи бяло вещество.

Култивирането на двата хектара му е коствало към 660 $, споделя Карлос пред Агенция Франс Прес, цигиран от БГНЕС, и нормално би могъл да продаде продукта за към 4000 $.

Но заради спада в търсенето и исторически ниските цени до момента той е продал стока единствено за 154 $.

В края на комерсиалната верига кокаинът, създаден с неговата паста, коства милиони

„ Цените са (много) неприятни “, споделя Карлос пред Агенция Франс Прес в дребната си спонтанна лаборатория. „ Единственият вид е да запаза пястата с вярата, че цените и търсенето ще се покачат. “

Незаконно, само че извънредно значимо

Експертите настояват, че за спада на цените може да способства повишаването на синтетичните опиоиди като фентанил, „ свръхпроизводството “ на кока, смяната на потребителските привички и няколкото скорошни удара по мощните наркокартели в Колумбия.

Колумбия продължава да бъде най-големият производител на кокаин в света, чиято съществена съставна част е коката, а Съединените щати – най-големият му покупател.

Отглеждането на кока е нелегално, само че е съществена активност за доста хора в южноамериканската страна с население от 50 милиона души.

По публични данни към 250 000 колумбийски фамилии се изхранват от кока – към 1,5 % от популацията

По цялото тихоокеанско крайбрежие на страната обаче от началото на годината приходите на производителите на кока внезапно понижават.

В този район, намиращ се под игото на въоръжените и склонни към принуждение дисиденти от партизанската формация ФАРК, която се разоръжи през 2017 година, по данни на Организация на обединените нации през 2021 година са били отглеждани към 44% от 204 000 хектара кока в Колумбия.

„ В момента стопанската система на коката не дава доста благоприятни условия да оцелеем “, съобщи пред Агенция Франс Прес производителят Нилсон Солис измежду посевите си край град Олая Херера, също покрай тихоокеанското крайбрежие.

Жителите споделят, че цената на кг паста кока единствено за няколко месеца е спаднала от към 695 на 440 $.

„ Не е доста “

Изглежда парадоксално, че производителите изпитват усложнения: Според последния отчет на Организация на обединените нации, преди две години Колумбия е счупила личния си връх по повърхност, заета с развъждане на кока.

Колумбийският държавен чиновник Фелипе Таскон съобщи, че възходящият спор сред наркокартелите и други въоръжени групи, борещи се за запаси и терени, може да е затруднил преноса на артикули.

Хулиан Кинтеро, началник на неправителствена организация, работеща за понижаване на риска от използването на психоактивни опиати, съобщи, че „ свръхпроизводството “ евентуално също способства за спада в търсенето.

Коката има все по-голяма „ алкалност и рандеман “, което значи, че за производството на кокаин е належащо по-малко количество от нея, сподели той.

А конкурентните опиати като екстази набират известност измежду по-младите хора, търсещи наслаждение, добави Кинтеро.

Новият ляв президент на Колумбия Густаво Петро посети Олая Херера този месец, където се срещна с водачи на общността и допусна, че по-ниското търсене може да е обвързвано и с „ обстоятелството, че американците са трансформирали потреблението си, усетите си “.

В Съединените щати се популяризират синтетични опиоиди като фентанил, които са по-силни и пристрастяващи от кокаина.

Петро разкритикува водената от Съединени американски щати „ война против опиатите “, която криминализира и обеднява колумбийците в селските региони,

и предложи прошка за наркотрафикантите, които желаят да се предадат и да се откажат от търговията.

Той предложи също закупуване на обработваема земя, която да бъде разпределена на дребни аграрни производители, с цел да се устоят от законни култури, свободни от насилственото робство на наркобанди, на които разчитат, с цел да изкарват прехраната си.

Междувременно аграрни производители като Солис търсят други възможности, защото гладът застига от ден на ден производители на кока. Той обмисля да се заеме с противозаконна сеч.

„ Когато създадем равносметка, не ни остава нищо “, споделя той пред Агенция Франс Прес. „ Едва стига да си купим кг ориз и малко олио. “

Етикети: кокаинКолумбияцена
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР