Слабостите в нашата съдебна система са хронични, а политическото въздействие

...
Слабостите в нашата съдебна система са хронични, а политическото въздействие
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Политическото въздействие върху съдебната ни система е почти постоянно

" Слабостите в нашата правосъдна система са хронични, а политическото влияние върху нея съвсем непрекъснато ". Това сподели в ефира на „ Здравей, България ” конституционният арбитър Янаки Стоилов.   

„ През 1992 година в  България вследствие на признати от Народното събрание промени тогавашният Висш съдебен съвет се сменя, макар че мандатът му едвам е почнал. В резултат на това са освободени към 150 магистрати. Още няколко стотин напущат непринудено в кавички, защото в това време са застрашени с една нормативна опция, че в случай че бъдат освободени, заради неприспособимост като магистрати, по-късно не могат да станат даже юристи. Паралелът в днешни дни е, че правосъдната власт е била по този начин конструирана, че доста от хората, които заемат позиции по високите етажи, са принудени да се преценяват с политическата обстановка. Сега също би трябвало да се запитаме дали част от това, което става във Висш съдебен съвет не е вследствие на изменена политическа обстановка ”, посочи Стоилов. 

„ Нашата прокуратура е доста ефикасна, когато би трябвало да образува някакво наказателно произвеждане, само че е неефективна във връзка с гонене на закононарушенията по високите етажи на властта ”, счита още той.

“Не желая да давам препоръки на никого, само че нито би трябвало да има твърдоглавие против настояването на депутатските имунитети, само че и противоположното е рисково, тъй като Народното събрание може да се дискредитира ”, разяснява Стоилов.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР