Скулптурата на Георги Чапкънов се завръща във фонтана пред Народния

...
Скулптурата на Георги Чапкънов се завръща във фонтана пред Народния
Коментари Харесай

Балерината пред Народния театър се завръща

Скулптурата на Георги Чапкънов се завръща във фонтана пред Народния спектакъл. Статуята не е част от градския пейзаж от ноември предходната година поради юноша, който се покатери върху нея и я бутна.

Идилистичната картина на Градската градина, която като че ли е излязла от картичка, е приключена през 1998г., когато се появява тя - Бронзовата скулптура на Георги Чапкънов. Почти 20 години образът е идеален, до момента в който една заран градската градина не осъмва изменена.

 Изкъртиха статуята на балерината от фонтана пред Народния спектакъл Изкъртиха статуята на балерината от фонтана пред Народния спектакъл
Един от знаците на София - балерината в градската градина пред Народния спектакъл - тази заран беше открита изкъртена от постамента. Полицията към този момент е...

От мнозина актът бе избран като вандалски, други обаче съумяха да го трансфорат в своя сцена.

Пет месеца и стотици дебютирали балерини по-късно обаче, е време примата да се завърне на мястото си.

Откриваме Бронзовата балерина в реставраторско ателие в столичния квартал " Требич ", подготвена още веднъж за своя дебют на сцена. "

Илинка Чергарова, реставратор: " Реставрацията завърши. Тя е подготвена за монтаж: Основният проблем в действителност се появи от рухването и удара, който тя претърпя, защото тя е много тежка нищо, че наподобява по този начин грациозна и елегантна. "
Авторът на пластиката-Георги Чапкънов е неизменима част от процеса по реставрацията й, а той е поверен на скулптора Марин Марков.

Марин Марков, ваятел: " Това е част от живота. Балерината-това е танцът, това е животът и неговото въплъщение.
За да се върне на мястото си обаче, балерината би трябвало да има и подобаваща сцена. За задачата към този момент са почнали и дейностите по подготовката на фонтана и всеки миг се чака примата още веднъж да заблести в градската градина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР